نماد اقتصاد گزارش می دهد؛
رکود بازار مسکن و چشمانداز سال 1404: انتظار یا ناامیدی؟

به گزارش نماد اقتصاد، شاید پس از ذوق زیاد کورسوی امید در دل شما روشن شود اما عجله نکنید! اگر در خوش بینانه ترین حالت ممکن میزان تورم افزایش پیدا نکند و حقوق شما هر سال مقداری افزایش پیدا کند ،می توانید به رویا خانه دار شدنتان فکر کنید.
در حال حاضر متوسط حقوق کارگران جامعه و همچنین کارمندان با اضافه کار 15 میایون تومان است.
پس با این احتساب:
با این محاسبات، اگر یک کارگر با درآمد 15 میلیون تومان در ماه بخواهد بدون هیچ هزینهای (یعنی تمام درآمد خود را پسانداز کند) یک آپارتمان 10 میلیاردی در جنوب پایتخت بخرد، تقریباً به 55 سال و 7 ماه زمان نیاز دارد.
در این محاسبات نباید از نکات زیر غافل شد:
هزینههای زندگی: در واقعیت، کارگران نمیتوانند تمام درآمد خود را پسانداز کنند. هزینههای زندگی مانند اجاره، خورد و خوراک، حمل و نقل و سایر هزینهها این زمان را به شدت افزایش میدهد.
افزایش قیمت مسکن: این محاسبه فرضی بر اساس قیمتهای کنونی است و در صورت افزایش قیمت مسکن، این زمان نیز بیشتر خواهد شد.
مناطق مختلف: اگر کارگر بخواهد در مناطق ارزانتر بخرد، این زمان میتواند کاهش یابد.
ناامیدی دهکهای ۶ تا ۱۰ از خرید مسکن
دهکهای ۶ تا ۱۰ که معمولاً بیشترین تقاضا را در بازار مسکن دارند، از خرید خانه ناامید شدهاند و به این زودیها نمیتوانند حضور پررنگی در این بازار داشته باشند.
نگاهی به بازار مسکن ایران در سال ۱۴۰۳
بازار مسکن ایران در سال ۱۴۰۳ با رکود غیرتورمی دست و پنجه نرم کرد.از نیمه دوم سال ۱۴۰۲، حجم معاملات مسکن به شکل قابل توجهی کاهش یافته و رشد افسارگسیخته قیمتها نیز تقریباً متوقف شده است.
بر اساس آخرین آمار، نرخ افزایش قیمت مسکن در تهران حدود ۱۷ درصد بوده و در برخی موارد، به دلیل نیاز سازندگان و مالکان به نقدینگی، شاهد کاهش قیمتها نسبت به سال گذشته بودهایم.
این در حالی است که قیمت تمامشده ساخت مسکن به دلیل تورم مصالح ساختمانی روندی صعودی داشته است. بر اساس آمار مرکز آمار ایران، تورم نقطهبهنقطه نهادههای ساختمانی در پاییز امسال حدود ۳۲ درصد بوده که به گفته کارشناسان، با نوسانات اخیر قیمت ارز و اثر آن بر تورم عمومی، این رقم در زمستان افزایش یافته است.
برخی انبوهسازان اعلام کردهاند که قیمت تمامشده ساخت برای واحدهای معمولی طرح نهضت ملی مسکن به ۲۰ میلیون تومان در هر متر مربع رسیده است، در حالی که در سال گذشته این رقم بین ۱۲ تا ۱۵ میلیون تومان بود.
چشمانداز سال ۱۴۰۴: تداوم رکود یا تغییر مسیر؟
اکثر کارشناسان بر این باورند که در سال ۱۴۰۴، وضعیت فعلی بازار مسکن یعنی ثبات نسبی قیمتها، رکود معاملات و افزایش قیمت ساخت ادامه خواهد یافت.
این شرایط، اگرچه در سطوحی میتواند به خانهدار شدن برخی اقشار کمک کند، اما به دلیل انباشت تقاضا در دهکهای پایین، فشرده شدن قیمت، کاهش تولید مسکن و انتقال تورم به آینده، برای این بازار ایدهآل نیست.
کیانوش گودرزی، رییس اتحادیه مشاوران املاک، در گفتوگویی اظهار داشت: “تورم در سه سال گذشته بالای ۴۵ درصد بوده و حتی میانگین تورم در سال ۱۴۰۲ به ۵۲ درصد رسید، اما امسال مسکن تقریباً ۲۰ درصد رشد قیمت داشت؛ زیرا متقاضی واقعی توان خرید ندارد و به همین دلیل یک رکود کامل در اقتصاد مسکن حاکم شده است.” وی پیشبینی میکند که قیمت مسکن در سال ۱۴۰۴ رشدی بالاتر از نصف تورم عمومی نخواهد داشت.
حسن محتشم، عضو هیات مدیره انجمن انبوهسازان استان تهران نیز با اشاره به آغاز رکود مسکن از نیمه دوم سال ۱۴۰۲، معتقد است که تحریمهای ظالمانه، شرایط تورمی، کاهش ارزش پول ملی، افزایش فشارهای سیاسی و تنشهای منطقهای از جمله عوامل کلیدی در این رکود هستند.
وی با تاکید بر تأثیر منفی تنشهای سیاسی بر بورس و مسکن، چشمانداز روشنی برای بازار مسکن در سال آینده متصور نیست و احتمال تداوم وضعیت رکودی را در نیمه اول سال آینده بیشتر میداند.
به این ترتیب، بازار مسکن ایران در حالی به استقبال سال ۱۴۰۴ میرود که ابهامات زیادی درباره آینده آن وجود دارد. کارشناسان و فعالان این حوزه امیدوارند که با اتخاذ سیاستهای کارآمد و کاهش تنشهای اقتصادی و سیاسی، شاهد رونق دوباره این بازار و خانهدار شدن اقشار بیشتری از جامعه باشیم.
یگانه بختیاری

برچسب ها :بازار مسکن
- نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
- نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0