به علاوه، محاسبات نشان میدهند در طول سال گذشته، حدود ۹۵ میلیون فقره چک به ارزش ۷۲.۵ هزار هزار میلیارد تومان مبادله شده است که از این تعداد ۸.۳ درصد از آنها برگشت خوردهاند. نسبت مبلغ چکهای برگشتی به کل چکها نیز به ۱۱.۵ درصد میرسد.
افزایش استفاده از چک در مبادلات
بر اساس آمارهایی که بانک مرکزی منتشر کرده است، در اسفند ۱۴۰۲ مجموعاً ۹.۱ میلیون فقره چک بین فعالان اقصادی مبادله شده که این رقم ۹.۲ درصد بیشتر از بهمن آن سال بوده است. همچنین تعداد چکهای مبادلهای در مقایسه با اسفند ۱۴۰۱ نیز با افزایش ۵.۷ درصدی همراه شده است.
همچنین بررسیها نشان میدهد ارزش کل چکهای مبادلهشده در اسفند سال قبل بیشتر از ۶۹۲ هزار میلیارد تومان بوده که این رقم نسبت به ماه قبل از آن، رشدی ۱۵.۹ درصدی پیدا کرده است. مقایسه مبلغ چکهای مبادلهشده در اسفند ۱۴۰۲ با دوره مشابه سال ۱۴۰۱ نیز از رشد ۱۷.۸ درصدی این رقم حکایت دارد.
نصف چکها در سه استان مبادله شدند
طبق گزارش بانک مرکزی، در اسفند ۱۴۰۲ بیش از نیمی از کل چکها در سه استان مبادله شدهاند. تهران با ۳۲.۸ درصد، اصفهان با ۱۱ درصد و خراسان رضوی با هفت درصد، بیشترین سهم از چکهای مبادلهشده را به خود اختصاص دادهاند.
از نظر مبلغ چکها نیز این سه استان بهترتیب ۴۹.۸ درصد، ۷.۶ درصد و ۵.۳ درصد از آمار چکهای مبادلهای را به خود اختصاص دادند که جمع این نسبتها به ۶۲.۷ درصد میرسد.
آمار چکهای برگشتی کاهشی شد
با استناد به گزارش منتشرشده از سوی بانک مرکزی، در اسفند سال گذشته حدود ۷۸۹ هزار فقره چک برگشت خورده که مبلغ این چکها به بیشتر ۸۱.۳ هزار میلیارد تومان میرسد. به این ترتیب، نسبت تعداد چکهای برگشتی به کل چکها معادل ۸.۷ درصد بوده و این نسبت از نظر مبلغی نیز ۱۱.۷ درصد ثبت شده است. همچنین این نسبتها در مقایسه با بهمن ۱۴۰۲ بهترتیب ۰.۵ واحد درصد و ۰.۶ واحد درصد کاهش یافتهاند.
گیلان خوشحسابترین استان شد
بررسی وضعیت چکهای برگشتی به تفکیک استانها نیز نشان میدهد استان کهگیلویه و بویراحمد با ۱۲.۸ درصد همچنان بیشترین آمار برگشت خوردن چکها را تصاحب کرده و استانهای کردستان با ۱۱.۷ درصد و خراسان شمالی با ۱۱.۴ درصد، در ادامه این فهرست ایستادهاند. این در حالی است که استان گیلان با نسبت چکهای برگشتی ۷.۱ درصدی، لقب خوشحسابترین استان را به خود اختصاص داده است.