برای جهش تولید توان مالی، فکری و ابتکارات مردم به میدان آورده شود
به گزارش نماد اقتصاد و به نقل از پایگاه اطلاع رسانی دفتر مقام معظم رهبری، حضرت آیتالله خامنهای در بخش اصلی سخنانشان، به موضوع شعار سال پرداختند و با اشاره به سخنان خوب رئیس جمهور در ابتدای این دیدار و تلاش و کار انصافاً متراکم دولت برای حل مشکلات، گفتند: البته انتظارات بیشتر است و باید با تلاش مضاعف گرهها را باز کرد که این دولت انشاءالله میتواند.
رهبر انقلاب با اشاره به واقعیات تلخ و شیرین اقتصادی کشور، افزودند: گرانیها، بیثباتی بازار، تنزل ارزش پول ملی و فاصله طبقاتی از جمله واقعیت تلخ اقتصادی است.
ایشان افزودند: در مقابل، مسائل شیرین متعددی هم وجود دارد که زیرساختهای وسیع در دست انجام، راهاندازی تعداد قابل توجهی بنگاههای نیمه تعطیل یا تعطیل، فعالیت هزاران مجموعه جوان و باانگیزه و با امید در شرکتهای دانشبنیان و شکلگیری بنگاههای توانا و کارآمد در بخش خصوصی و مردمی از جمله آنهاست.
حضرت آیتالله خامنهای در بازگویی یک انتظار مهم و بجای مردم از مسئولان گفتند: مردم انتظار دارند کارها و تلاشهای مسئولان در زندگی آنها اثر ملموس داشته باشد که باید در جهت برآوردن این انتظار بهحق، حرکت و تلاش کرد.
ایشان انتظار مردم برای بهبود اوضاع اقتصادی را با توجه به ظرفیتهای فوقالعاده کشور، قابل تحقق خواندند و افزودند: برخورداری از حدود ۷ درصد منابع طبیعی جهان با ۶۴ ماده مهم معدنی، آن هم در حالیکه ایران حدود یک درصد جمعیت جهان را دارد، ظرفیت و فرصت بسیار مناسبی است.
برخورداری از حدود ۳۷ میلیون هکتار اراضی قابل کشت، امکان مدیریت آب برای استفاده کامل از این ظرفیت بسیار مهم کشاورزی و حضور ایران در ردههای بالای تولید جهانی محصولاتی مانند فولاد و سیمان، از دیگر ظرفیتهای طبیعی ایران بود که رهبر انقلاب به آنها اشاره کردند.
ایشان ظرفیتهای انسانی را از ظرفیتهای طبیعی مهمتر خواندند و افزودند: برخورداری ملت ایران از استعداد و هوش بالاتر از متوسط جهانی، ۳۶ میلیون جوان، ۱۴ میلیون دارای تحصیلات عالیه، ۳ میلیون دانشجو، بیش از صدهزار هیأت علمی و بیش از ۱۵۰ هزار پزشک از جمله ظرفیتهای بیبدیل انسانی ایران است.
حضرت آیتالله خامنهای همچنین با اشاره به موقعیت مهم جغرافیایی و تنوع بالای اقلیمی گفتند: همه این ظرفیتها نشان میدهد توقعات اقتصادی مردم و رهبری قابل دستیبابی است.
ایشان در تشریح موانع بیرونی و درونی بهبود اوضاع اقتصادی گفتند: تهدیدات، تحریمها و کارشکنیهای مستمر در دستیابی ایران به امکانات لازم، مهمترین موانع خارجی است که البته میتوان این موانع را کم و کماثر کرد؛ ضمن اینکه تحریمها بهگفته کارآفرینان برجسته، میتواند فرصتآفرین هم باشد.
حضرت آیتالله خامنهای افزودند: کمکاری، بیدقتی، کمانگیزگی، تلاش برای بدستآوردن محبوبیت و به فکر مناصب بالاتر بودن از جمله موانع درونی است که استفاده صحیح از ظرفیتها و فرصتهای گسترده کشور را دچار وقفه و خلل میکند.
رهبر انقلاب اسلامی در فرازی مهم از سخنانشان، کار برای مردم و رفاه مردم و تلاش برای پیشرفت کشور را کار برای خدا خواندند و تأکید کردند: تلاش برای گشودن گره از کار مردم، یعنی داشتن نیت خدایی، و پرودگار حتماً به این تلاش، برکت و پاداش میدهد.
رهبر انقلاب در تبیین بایدها و نبایدهای تحقق شعار «جهش تولید با مشارکت مردم»، به «مداخلههای دولتی و حکومتی» اشاره و با تأکید بر کاهش این مداخلات گفتند: به میدان آوردن توان مالی، فکری و ابتکارات مردم منافع زیادی برای کشور دارد.
ایشان تصور برخی افراد در خصوص بسته شدن دست دولت در صورت ورود مردم به عرصه اقتصاد و به دست گرفتن مدیریتها را نادرست خواندند و افزودند: مردم و دولت هر یک وظایفی دارند که باید با تفکیک قائل شدن بین این وظایف ستادی و عملی، دولت در مسائل ستادی همچون آمایش سرزمین و نظارت و جلوگیری از تخلفات به وظایف خود عمل کند و مردم هم جنبههای عملی کار را برعهده بگیرند.
حضرت آیتالله خامنهای، مشارکت و نقشآفرینی مردم در اقتصاد را موجب نیرومندی ایران و ثبات اقتصاد دانستند و افزودند: سیاستهای اصل ۴۴ که با استفاده از خود قانون اساسی تنظیم و ابلاغ شد، باید عملی شود که در گذشته ضعفهای زیادی در این زمینه وجود داشته است.
ایشان تحقق رشد اقتصادی هشت درصدی در برنامه هفتم را از منظر کارشناسان، امکانپذیر و استمرار آن را موجب ایجاد گشایش مطلوب در زندگی مردم دانستند و گفتند: البته رشد اقتصادی به تنهایی برای تحول در زندگی و معیشت مردم و طبقات ضعیف کافی نیست بلکه مؤلفههای دیگری همچون فرصتهای عادلانه و برابر برای دستیابی به امکانات در سطوح مختلف نیز لازم است که در این زمینه نقش آموزش و مهارتافزایی جوانان، کلیدی است و مدیران ارشد باید برای آن برنامهریزی کنند.
«نشان دادن راههای مشارکت مردم با سرمایههای اندک در تولید و اقتصاد» نکته دیگری بود که رهبر انقلاب اسلامی با تأکید بر آن، دولت و مجلس را به تشکیل گروهی زبده و صاحبفکر برای اندیشهورزی دراین خصوص فراخواندند.
ایشان در توصیهای دیگر به مسئولان، توجه و عمل به برنامه هفتم را ضروری خواندند و گفتند: بر اساس گزارشها، متوسط عمل به شش برنامه قبلی حدود ۳۵ درصد است که این خسارتی برای کشور است و دولت کنونی که خوشبختانه دولتی فعال و اهل فکر و کار و تلاش است باید تلاش کند که برنامه هفتم عملیاتی شود.
حضرت آیتالله خامنهای با تأکید بر اهمیت مسئله زمان بهعنوان سرمایهای ارزشمند و پرهیز از موکول کردن کار امروز به فردا، به مسئولان گفتند: زمان به سرعت میگذرد بنابراین برای کارها و برنامههای مصوّب، زمانبندی کنید و به سرانجام رسیدن آنها را در زمان معیّن پیگیری کنید.
ایشان، نقش دیپلماسی و سیاست خارجی را هم در اقتصاد بسیار مهم و تأثیرگذار خواندند و افزودند: ما همسایگان متعددی داریم و در تعدادی از پیمانهای جهانی نیز سهیم هستیم که باید با تحرک فوقالعاده دیپلماتیک از این فرصتها در زمینه اقتصاد استفاده کنیم.