مدیرعامل منطقه آزاد ماکو:
با حذف موانع، صادرات ۳۰ میلیارد دلاری با ترکیه در دسترس است

به گزارش نماد اقتصاد، منطقه آزاد تجاری صنعتی ماکو همواره تراز تجاری مثبتی داشته است و صادرات آن بر واردات پیشی گرفته است.” این بخشی از صحبتهای حسین گروسی، مدیرعامل منطقه آزاد ماکو در مصاحبه با خبرنگار ما بود.
در ادامه مشروح این گفت و گو را مطالعه می کنید.
جناب گروسی، با تشکر از وقتی که در اختیار ما گذاشتید، میخواهیم در مورد عملکرد منطقه آزاد ماکو و برنامههای پیش روی آن با شما صحبت کنیم. به عنوان سوال اول، وضعیت تراز تجاری این منطقه را چگونه ارزیابی میکنید؟
همانطور که میدانید، تراز تجاری مثبت به منطقهای گفته میشود که صادراتش بیش از وارداتش باشد. منطقه آزاد تجاری صنعتی ماکو در طول این مدتی که ما در خدمت مردم عزیز، سرمایهگذاران و تولیدکنندگان بودهایم، همواره از این منطقه صادرات انجام میشده است.
چه محصولاتی از این منطقه صادر میشود؟
در حال حاضر، بهترین انواع پوشاک جین، پوشاک زنانه و مردانه مد روز و مد اسلامی در این منطقه تولید و صادر میشود. تولیدات دیگر منطقه ما نیز شامل لوازم خانگی و مواد معدنی مانند فسیل است که سرمایهگذاران خارجی از جمله هندیها و تولیدکنندگان روغن ترکیه ای در این زمینه فعالیت میکنند.
ارزش صادرات منطقه آزاد ماکو چقدر است؟
حدود ۱۴۰ میلیون دلار تولیدات و خدمات ترانزیت و لجستیک منطقه را صادر میکنیم. علاوه بر این، کالاهایی که از بازرگان صادر میشوند نیز در آمار صادرات ما لحاظ میشوند. سال گذشته یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار صادرات از این طریق داشتیم و در ۱۰ ماهه امسال به یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار رسیدهایم.
وضعیت تراز تجاری در صادرات از بازرگان چگونه است؟
تراز ما در این بخش نیز مثبت است. واردات ما حدود ۵۰۰ تا ۵۵۰ میلیون دلار بوده که عمدتاً شامل مواد اولیه و ماشینآلات مورد نیاز برای تولید است. ما کالای لوکس وارد نمیکنیم.
چه اقداماتی برای تسهیل صادرات از منطقه انجام دادهاید؟
ما دهکده لجستیکی ایجاد کردهایم و با هوشمندسازی حمل و نقل و استفاده از شرکتهای دانشبنیان در ساماندهی حمل و نقل، تلاش کردهایم تا صفهای طویل کامیونها در بازرگان را از بین ببریم و حمل و نقل را روانسازی کنیم. این اقدامات باعث شده تا به ۴۵ درصد رشد در سال جاری برسیم.
چه موانعی بر سر راه توسعه تجارت در منطقه وجود دارد و چه برنامههایی برای رفع این موانع دارید؟
اگر موانع قانونی برداشته شوند، میتوانیم به رشد بیشتری دست یابیم. ما قصد داریم با برداشتن موانع، به تجارت ۳۰ میلیارد دلاری با ترکیه برسیم. در حال حاضر حدود ۱۰ میلیارد دلار مراوده داریم و برای رسیدن به این هدف، باید زیرساختها را توسعه داده و به روز کنیم. در این راستا، بخشی از کارها انجام شده و بخشی دیگر باقی مانده است. ما باید از هوش مصنوعی و شرکتهای دانشبنیانی که متخصص در نوبت دهی الکترونیکی هستند، استفاده کنیم.
پس از روی کار آمدن دولت جدید، چه تغییراتی در وضعیت مناطق آزاد ایجاد شده است؟ آیا مشکلات شما بیشتر شده یا حل شدهاند؟
موضوعی که در مناطق آزاد وجود دارد، مربوط به یک دولت خاص نیست. مناطق آزاد باید سکوی پرش اقتصادی باشند و ما باید از تجار، تولیدکنندگان و سرمایهگذاران حمایت کنیم تا ثروتمند شوند و رشد اقتصادی کشور را فراهم کنند. متاسفانه، در دولتهای قبلی، شاهد عدم اجرای صحیح قوانین مناطق آزاد بودیم. مناطق آزاد باید طبق کنوانسیونهای بینالمللی، بدون مالیات باشند و از قوانین سهل و آسانی برخوردار باشند. خوشبختانه، در دولت جدید، شاهد حرکتهای خوبی هستیم. مالیات بر ارزش افزوده ۱۰ درصد مضاعف لغو شده و دولت نامهای به وزارتخانهها ارسال کرده که حق ندارند قانونی بر خلاف منافع مناطق آزاد تصویب کنند. با این حال، انتظار ما بیش از اینهاست و امیدواریم موانع بیشتری رفع شود.
فاطمه صنوبری
