انفجار خصوصی سازی در پتروشیمیها و تبدیل جزیره کیش به «دره رمز ارز» !
به گزارش نماد اقتصاد، دومین نمایشگاه «ایران پتروکم» با شعار «حمایت از تولید دانشبنیان در صنعت با تمرکز بر جهش تولید در پتروشیمی، پالایش و پترو پالایش» در کیش و با شرکت ۱۴۰ شرکت پتروشیمی و شرکتهای داخلی، دانشبنیان و فناور حوزه پتروشیمی آغاز به کار کرد که این نمایشگاه باهدف حمایت از تولید داخلی و استفاده حداکثری از توان شرکتهای دانشبنیان و فناور، همسو با تکمیل رویداد پتروفن و اجراییشدن نیازسنجیهای انجام شده از سوی شرکتهای دانشبنیان در صنعت پتروشیمی کشور با محوریت شرکت صنایع پتروشیمی خلیجفارس برگزار شده است.
پاره شدن زنجیره ارزش
محمد شریعتمداری ، مدیرعامل گروه صنایع پتروشیمی خلیجفارس ازهمپاشیدگی زنجیره ارزش صنعت پتروشیمی را چالشی بزرگ خواند و اجماعسازی و تقویت نقش رگولاتوری برای حل این چالشها، در کنار توجه مستمر به ساخت داخل را برای این صنعت و کمک به رشد اقتصادی کشور، راهگشا دانست.
وی برگزاری دو رویداد پتروفن و ایران پتروکم را دو مکمل خوب یکدیگر دانست و گفت: این دو رویداد به شرطی که از یک همایش و نمایشگاه خارج شوند و راهکار ملی برای صنعت داشته باشند، تأثیرگذار خواهند بود.
مدیرعامل گروه صنایع پتروشیمی خلیجفارس با اشاره به هدفگذاری رشد هشتدرصدی اقتصادی و نقش مهم صنعت پتروشیمی در تحقق اهداف تعیین شده، اظهار داشت: راه میانبر رسیدن به این رشد اقتصادی، تکیه بر اقتصاد دانشبنیان و رفتن به سمت لبههای دانش است، ما باید به سمت نوآوریهای خلاق برویم و این نشست و این رویداد در این مسیر میتواند به ما کمک کند.
شریعتمداری گفت: آنچه من را به اینجا کشاند این بود که برخی امور فرادستی که نیاز به اجماعسازی، هماهنگیهای خارج و ائتلاف دارد را باتجربه و ارتباطاتم بتوانم تسهیل کنم و تنها و تنها دلیل من برای قبول این مسئولیت همین بود.
شریعتمداری ادامه داد: در هیاتمدیره شرکت صنایع پتروشیمی خلیجفارس، صندوق سرمایهگذاریهای خطرپذیر شرکتی (cvc) را در مجموعه صنایع پتروشیمی خلیجفارس با هزار میلیارد تومان تصویب کردیم برای اینکه مشوق فعالیتهای نوآورانه باشد.
مدیرعامل گروه صنایع پتروشیمی خلیجفارس همچنین از اختصاص دو درصد از فروش شرکتهای تابعه هلدینگ طی بخشنامهای به طرحهای توسعهای خبر داد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود از واگذاری شرکتهای پتروشیمی به بخش خصوصی به عنوان یک انفجار نام برد و گفت: نحوه نادرست این واگذاریها به بخش خصوصی موجب با پاره شدن زنجیره ارزش شد و در نتیجه لطمات جدی به صنعت پتروشیمی ایران وارد کرد، برای رفع این مشکل باید یک نظام تنظیمگر رگلاتور قوی مستقر میکردیم که این چالشها را برطرف کند و اینطور نباشند که امروز دلنگرانی ما این باشد که فلان طرح ما اگر رآکتور آن نصب شود برای تولید، خوراک خواهد داشت یا نه فلان مجموعه بعد از تولید محصول آیا صرفه اقتصادی خواهد داشت یا نه؟ نگاه آیندهنگری که باید در سازمان رگولاتور متولی داشته باشد، متأسفانه وجودش در طی این سالها غایب بوده است.
شریعتمداری تأکید کرد: امیدوارم نقش رگولاتوری شرکت ملی صنایع پتروشیمی در عمل احیا شود و با هماهنگی که در مجموعه هلدینگ خلیجفارس، وزارت نفت، دکتر میدری و دکتر میرزایی وجود دارد امیدواریم این ازهمپاشیدگی زنجیره ارزش حداقل بین دو وزارتخانه به سامان برسد.
مدیرعامل گروه صنایع پتروشیمی خلیجفارس، در ادامه داشت: اگر مذاکرات پتروشیمی اروند و آبادان به نتیجه برسند و یک اشتراک مساعی پیدا کنند، هم ادامه فعالیتهای اروند شتاب بیشتری میگیرد و هم در پتروشیمی آبادان شاهد نوآوریها و حرکت خواهیم بود، یا اگر امیرکبیر به مجموعه ما پیوند بخورد چه از نظر تسهیلگری و چه از نظر مدیریت یا مالکیت، یا اگر پتروشیمی جم به ما پیوند بخورد از نظر مالکیت یا تنظیمگری مدیریت اینها قدمهای بسیار بزرگی است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به مذاکرات مثبت و سازنده با وزیر نفت درباره همکاری هلدینگ خلیجفارس در توسعه میادین مارون خامی و اهواز خامی خبر داد.
شریعتمداری همچنین از تأمین مالی و خوراک بهعنوان دو چالش مهم برای اجرای طرحهای توسعهای نام برد و با اشاره به حضور پررنگ نظام بانکی در رویداد ایران پتروکم، اظهار داشت: میتوان با تخصص و تدبیر مدیران عامل بانکها و استفاده از ظرفیت بانکهای چین و روسیه شاهد تشکیل کنسرسیومهای بانکی برای رفع مشکلات تأمین مالی صنعت پتروشیمی باشیم.
وی همچنین به ارزش بازار ۸۵۰ هزار میلیاردتومانی خلیج فارس در بازار سرمایه اشاره کرد و گفت: این ارزش بازار میتواند به یک پشتوانه برای تأمین مالی طرحهای صنعت پتروشیمی برای ایجاد یک عسلویه دیگر در مکران یا فعالیتها در کیش تبدیل شود.
ایجاد نخستین زیستبوم فناوری و هوش مصنوعی ایران در جزیره کیش
تفاهمنامه همکاری سهجانبه ایجاد نخستین زیستبوم فناوری و هوش مصنوعی ایران در جزیره کیش بین سازمان منطقه آزاد کیش، معاونت علمی ریاستجمهوری و شرکت صنایع پتروشیمی خلیجفارس به امضا رسید.
حسین افشین، معاون علمی فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری از احداث نخستین پارک فناوری و مرکز هوش مصنوعی بهعنوان مرکز تحقیقوتوسعه صنایع نفت و گاز در جزیره کیش با مشارکت معاونت فنی ریاستجمهوری، شرکت صنایع پتروشیمی خلیجفارس و سازمان مناطق آزاد کیش خبر داد و گفت: این پارک فناوری بهعنوان زیستبوم فناوری و هوش مصنوعی، سرآغازی برای رشد اقتصادی پایدار بر لبه دانش فنی در صنعت خواهد بود.
وی افزود با مشارکت معاونت فنی ریاستجمهوری، شرکت صنایع پتروشیمی خلیجفارس و سازمان مناطق آزاد کیش، پارک فناوری به همراه یک مرکز هوش مصنوعی باهدف بهرهمندی از دانش نوین هوش مصنوعی در جزیره ساخته میشود.
افشین اظهار امیدواری کرد که در سایه ایجاد این مرکز پیشرفته و مبتنی بر دانش نوین جهانی، از ظرفیت دانش بومی کشور که مهمترین مزیت ما است، بهرهمند شویم و بتوانیم علاوه بر ایجاد فرصتهای رقابتی، به رشد توسعه پایدار شتاب بیشتری ببخشیم.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان رئیسجمهوری سه اصل انباشت نوآوری، انتشار دانش و تخریب خلاق را بنای رشد اقتصادی در سطح کلان عنوان کرد.
افشین در ادامه بر ضرورت نهادسازی برای حمایت از مالکیت فکری در حوزه توسعه دانش تأکید کرد و گفت: در این نقطه از توسعه دانش که جهان با اتکا به دانش نوین نظیر هوش مصنوعی مسیر رشد اقتصاد و توسعه پایدار را با سرعت بیشتری طی میکند، لازم است که اجازه بدهیم نوآوریهای جدید جایگزین فناوری قدیم شود و شرکتهای قدیمیتر که حمایت شدهاند، حالا فرصت را برای ورود و بهره برداری از نوآوریها فراهم کنند.
بنا به گفته دکتر افشین از این روند با عنوان « تخریب خلاق» تعبیر میشود که ضرورت حرکت بهسوی لبه دانش بهعنوان اصل مهم توسعه پایدار است.
معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانشبنیان ریاستجمهوری تأکید کرد: علم و بهکارگیری آن در صنایع از جمله صنعت پتروشیمی ثابت کرده است که با حرکت بر لبه دانش، قطعاً هزینه و پول کمتری در بلندمدت هزینه خواهد شد. درواقع وقتی یک فناوری فراگیر اتفاق میافتد، خودش تولید ثروت نمیکند، بلکه فناوریهای وابسته به آن ثروت ایجاد میکند و در حال حاضر هم هوش مصنوعی یک فناوری فراگیر است که قطعاً فواید بهرهگیری از آن در خدمات و محصولات حاصل از آن، نظیر صنعت پتروشیمی و محصولات در زنجیرههای ارزش افزوده و بخشهای مختلف این صنعت در آینده خواهند درخشید.
دکتر افشین شرکتهایی نظیر هلدینگ خلیجفارس را حلقه واسط بین شرکتهای دانشبنیان، تولیدکنندگان ملی و فعالان صنعت پتروشیمی در صنعت و تولید دانش دانست که حلقه واسط و مؤثر بین شرکتهای دانشبنیان و صنعت پتروشیمی کشور هستند. وی این ارتباط را زمینهساز توسعه صنعت بر مبنای دانش نوین عنوان کرد.
پیشنهاد تبدیل جزیره کیش به دره رمز ارز
علی آقامحمدی، رئیس گروه اقتصادی دفتر مقام معظم رهبری با بیان اینکه امروز رسیدن به رشد 8درصدی در اقتصاد یک انتخاب نیست؛ بلکه یک ضرورت است، گفت: 25 سال آینده تنها فرصتی است که ایران پنجره جوانی خود را در اختیار دارد و برای اینکه بتوانیم جایگاه خود را در منطقه بر اساس رشد هشتدرصدی در اقتصاد حفظ کنیم، باید از هم اکنون به فکر آینده باشیم، اگر از این امر غفلت کنیم یک جامعه پیر و فقیر را پیش رو خواهیم داشت.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به یارانههایی که دولت میپردازد، گفت: باید به این مسئله توجه داشته باشیم که پرداخت یارانه مسئله نیست، بلکه مهم نحوه دادن یارانه است به این معنا که پرداخت یارانهها مانع از تجارت آزاد و هاب شدن ایران در منطقه نشود. برای حل این مسئله ما میتوانیم همانطور که مالیات بر ارزش افزوده مثبت داریم، مالیات بر ارزش افزوده منفی نیز داشته باشیم. تعیین این مالیات نیز به سیاست دولت و بودجه آن بستگی دارد و در نهایت نیز مانع از تجارت آزاد نمیشود.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام ادامه داد: ازاینرو ما باید روشمان را در پرداخت یارانهها تغییر دهیم، اتخاذ این سیاست تأثیر فراوانی بر روی تجارت آزاد و استفاده حداکثری کیش از موقعیت جغرافیایی خود خواهد داشت. جزیره کیش میتواند بهعنوان یک دره رمزارز با کمک معاونت عملی ریاستجمهوری و هدایت بانک مرکزی در کشور تبدیل شود، ازاینرو ضروری است که از هم اکنون سازوکارهای این امر در جزیره کیش برای آسانتر شدن تجارت اندیشیده شود.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام از دیگر الزامات رسیدن به رشد هشتدرصدی را اقتصاد دیجیتالی دانست و افزود: تا ۳۰ درصد اقتصاد ایران باید بر پایه اقتصاد دیجیتالی باشد؛ ازاینرو باید راهکارهای دستیافتن به این مهم از هم اکنون در برنامه هفتم توسعه اندیشیده شود، اجرای این سیاست نیز در جزیره کیش قابلیت تحقق دارد.
آقامحمدی با بیان این که صنعت پتروشیمی ایران از معدود صنایعی در ایران بود که در چشمانداز ۲۰ساله یک نقشه راه منسجم و مفصلی را تدوین کرده بود، افزود: چشمانداز بیستساله ما در سال ۱۴۰۴ به پایان رسیده و بر اساس تصمیمی که مجمع تشخیص مصلحت نظام گرفته است مطالعات مربوط به ایران سال ۱۴۳۰ آغاز شده است؛ دو مساله کلیدی که در این سند وجود دارد و کشور در بیست و پنج سال آینده با آن مواجه خواهد بود، جوانی جمعیت و استفاده حداکثری از منابع فسیلی است.
به دنبال تبدیل شدن به هاب فناورانه پتروشیمی
محمدجعفر کبیری، مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش گفت: کیش بهعنوان دارنده سومین میدان گازی ایران و بهعنوان منطقه آزاد که بنا دارد در یک برنامه بلندمدت به یک منطقه آزاد نسل هفتمی تبدیل شود، بستر مناسبی است تا یک هاب فناورانه در حوزه صنعت نفت، گاز و پتروشیمی در آن شکل بگیرد و برگزاری نمایشگاه پتروکم، فرصتی برای شناخت چالشهای پیش روی صنعت پتروشیمی و ارائه راهکارهای نوآورانه و فناورانه برای غلبهکردن بر این چالشهاست.
مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش در ادامه سخنان خود همچنین اعلام آمادگی کرد که در یک گام مشترک با ایجاد و توسعه پارک علموفناوری و ایجاد زیرساختهای لازم در کیش بتوانیم به بحث تحقیقوتوسعه در جنوب ایران برای صنعت پتروشیمی تبدیل شویم و با ایجاد بسترهای مناسب کمک کنیم شرکتهای دانشبنیان که در حوزه نفت، گاز و پتروشیمی فعال هستند در این منطقه مستقر شوند.
کبیری گفت: امضای تفاهمنامه مذکور آغازی است برای ایجاد یک زیستبوم فناوری و هوش مصنوعی که به استقرار مدیریت هوشمند در صنعت نفت، گاز و پتروشیمی کمک میکند. این شاید تجربه نخست در ایران باشد؛ اما شرکتها و هلدینگهای بزرگ مثل بریتیشپترولیوم و آرامکو در سرمایهگذاری در حوزه هوش مصنوعی پیشگام هستند و من فکر میکنم این تجربه میتواند در ایران و در کیش تکرار شود.
انتهای پیام