گام های فولاد مبارکه در راه توسعه متوازن و تولید فولاد سبز

به گزارش نماد اقتصاد ، جشنواره فولاد در شرایطی  در روزهای گذشته برگزار شد که اقدامات فولاد مبارکه در کانون توجه قرار داشت و در این گزارش به بخشی از اقدامات فولاد مبارکه پرداخته شده است. محمدیاسر طیب‌نیا مدیرعامل این شرکت در حاشیه این جشنواره به موضوع ناترازی پرداخت و اظهار کرد: باید توجه داشت که ناترازی در اقتصاد ایران یک بحث زیربنایی است و صرفاً به حوزه‌های گاز و آب محدود نمی‌شود؛ این در حالی است که از سال ۱۴۰۰ و زمانی که مسئولیت مدیریت فولاد مبارکه به من واگذار شد و مشکل ناترازی‌های انرژی نیز به شدت امروز نبود، “توسعه کمّی، کیفی و متوازن” را به‌عنوان استراتژی اصلی شرکت اعلام و بر ضرورت ایجاد توازن در زنجیره فولاد تأکید کردیم.توسعه متوازن مسئله‌ای جدی است که ما از سه سال پیش به آن ورود پیدا کردیم چراکه بیش از اینکه با مشکل ناترازی انرژی مواجه باشیم، با کمبود مواد اولیه و مشکلات مربوط به حوزه حمل‌ونقل مواجه بودیم و باید این عدم توازن را حل می‌کردیم؛ این در حالی است که فولاد مبارکه طی سال‌های اخیر بخش قابل توجهی از میزان تولید خود را به دلیل محدودیت‌های انرژی از دست داده است.

مدیرعامل فولاد مبارکه گفت: برای رفع ناترازی انرژی نیازمند برنامه‌ریزی بلندمدت هستیم و به همین دلیل فولاد مبارکه با نگاهی مترقی از ۳ سال پیش پروژه‌های خود تأمینی انرژی را آغاز کرد.

مدیرعامل فولاد مبارکه اظهار کرد: فولاد مبارکه برای صرفه‌جویی در مصرف آب از سال‌ها قبل سرمایه‌گذاری‌های لازم برای بازچرخانی و تصفیه پساب‌های صنعتی و شهری را انجام داده و راندمان مصرف آب مورد نیاز خود را به ۲.۲ متر مکعب به ازای تولید هر تن فولاد رسانده است؛ این در حالی است که فولاد مبارکه در حال اجرای پروژه انتقال ۲۰۰ میلیون متر مکعب آب از دریای عمان است تا علاوه بر تأمین آب مورد نیاز خود، آب مورد نیاز کل صنایع استان اصفهان را تأمین کند.

رسیدن به ۹۲ درصد بومی‌سازی با راه‌اندازی خط تولید اردکان

محمدیاسر طیب‌نیا در زمینه بومی سازی گفت:در حوزه بومی‌سازی فولاد مبارکه به بیش از ۹۰ درصد خودکفایی رسیده‌ است، در هفته جاری با حضور وزیر صمت بازدیدی از شرکت نوین الکترود اردکان از زیر مجموعه‌های فولاد مبارکه داشتیم و خوشبختانه خط تولید الکترود گرافیتی این مجموعه بیش از ۹۰ درصد پیشرفت داشته و بخش‌های نهایی تولید الکترود وارد مدار شده است.لذا سال آینده با راه‌اندازی خط تولید الکترود گرافیتی کاملاً بومی در کارخانه نوین الکترود اردکان، میزان بومی‌سازی فولاد مبارکه با ۲ درجه افزایش به ۹۲ درصد خواهد رسید و تولید این کارخانه می‌تواند نیاز گروه فولاد مبارکه و سایر صنایع فولادی کشور را تأمین کند.

وی ادامه داد:همچنین با صدها شرکت دانش بنیان همکاری داریم تا بتوانیم طی سال‌های آینده درصد بومی‌سازی در فولاد مبارکه را افزایش دهیم.البته باید توجه داشت که زمانی خط تولید فولاد مبارکه به دلیل نداشتن یک قطعه و یا عدم امکان انجام تعمیرات اساسی توسط همکاران خودمان و پیمانکاران داخلی متوقف می‌شد و یا سال‌ها تعمیرات اساسی را عقب می‌انداختیم و این آفتی بود که با آن مواجه بودیم، اما امروز خوشبختانه تعمیرات اساسی توسط پیمانکاران داخلی با موفقیت کامل انجام می‌شود.

درپی تولید فولاد با کربن صفر

طیب نیا گفت:تولید فولاد سبز و تولید فولاد با کربن صفر، روندی است که کشورهای پیشرفته در دستور کار قرار داده‌اند، ما نیز به واسطه تعهد به بحث‌های زیست محیطی و از سویی به واسطه تعهد به تولید فولاد سبز، در این مسیر گام برداشته‌ایم.فولاد مبارکه به واسطه تکنولوژی که دارد، در زمینه تولید فولاد سبز از رقبای بین المللی عقب نیست و حتی پیشی گرفته است، ما به سمت تولید انرژی پاک رفته‌ایم تا بتوانیم به عنوان یک صنعت استراتژیک بخشی از انرژی مورد نیاز خود را از نور خورشید تأمین کنیم، همچنین مطالعات استفاده از هیدروژن به جای گاز طبیعی در فرایند احیا را هم راستا با رقبای خود شروع کرده‌ایم.

برنامه ریزی برای رفع نیاز به 2 هزار مگاوات برق

مدیرعامل فولاد مبارکه گفت: گروه فولاد مبارکه به ۲۰۰۰ مگاوات برق نیاز دارد که برنامه‌ریزی ما رفع  نیاز همه گروه است. لذا پروژه‌های نیروگاهی ما در این راستا تعریف شده و فولاد سنگان و فولاد هرمزگان در اجرای این پروژه‌ها مشارکت دارند.قرارداد راه‌اندازی میدان گازی فولاد مبارکه با وزارت نفت آماده امضا است، برای همه شرکت‌ها و پروژه‌های توسعه فولاد مبارکه پیوست آب تعریف و مشخص شده و این نیاز توسط استفاده از پساب و یا اینکه انتقال آب دریا تأمین خواهد شد.

کیفیت جهانی ورق های تولیدی سدید

هادی ترشیزی، مدیرعامل شرکت لوله و تجهیزات سدید گفت:شرکت لوله و تجهیزات سدید با بیش از ۶۲ سال تجربه در تولید لوله‌های قطور فولادی برای انتقال آب، نفت و گاز فعالیت می‌کند. در گذشته مواد اولیه از خارج تأمین می‌شد، اما اکنون تقریباً تمامی مواد مورد نیاز برای تولید لوله‌های انتقال آب از فولاد مبارکه تأمین می‌شود که از نظر کیفیت بسیار بهتر از تأمین‌کنندگان خارجی است.

 

 پیشگام در توسعه فناوری فولاد سبز با استفاده از هیدروژن

 بابک برادران نقشینه، کارشناس فناوری و نوآوری صندوق سرمایه‌گذاری خطرپذیر فولاد مبارکه، به تلاش‌های این مؤسسه در زمینه فولاد سبز اشاره کرد و گفت: ما مجبور به استفاده از هیدروژن برای سوخت هستیم و سعی داریم تکنولوژی را از پایه توسعه دهیم.

او همچنین به مزایای تولید داخلی تکنولوژی نسبت به دریافت آن از شرکت‌های خارجی اشاره کرد و گفت: فولاد سبز از برخی کشورها جلوتر هستیم و فاصله زیادی با دنیا نداریم.

نقشینه تأکید کرد: در روش استفاده از هیدروژن برای تولید فولاد، روند تولید تغییر نمی‌کند، اما محصولات تولید شده با هیدروژن از نظر کیفیت بهتر از دیگر گازها هستند و این موضوع می‌تواند در بازاریابی جهانی تأثیرگذار باشد.

توسعه استفاده از هیدروژن

تفاهم‌نامه «طراحی و مهندسی مدول احیا مستقیم فولاد هرمزگان به منظور استفاده از گاز هیدروژن به عنوان درصدی از خوراک گاز ورودی در راستای دستیابی به فولاد سبز» نیز بین شرکت‌های فولاد مبارکه، ایمیدرو و فولاد هرمزگان به امضا رسید.ین تفاهم نامه به امضاء محمدیاسر طیب‌نیا مدیرعامل فولاد مبارکه، محمدرضا بناییان، عضو هیئت مدیره شرکت فولاد هرمزگان و حسن یونسیان، مدیرعامل صندوق بیمه سرمایه‌گذاری‌های معدنی (به نمایندگی از ایمیدرو) رسید.

۱۳ میلیون یورو کاهش هزینه ارزی ثمره بومی‌سازی فولاد مبارکه

علی‌یار عراقی، مدیر برنامه‌ریزی و پشتیبانی خرید شرکت فولاد مبارکه گفت: حدود ۷۵۰ شرکت دانش‌بنیان تخصصی در زمینه فعالیت‌های مورد نیاز جذب بانک اطلاعاتی فولاد مبارکه شده‌اند. همچنین نزدیک ۱۳ میلیون یورو کاهش هزینه ارزی ثمره بومی‌سازی فولاد مبارکه در ۹ ماه ابتدایی سال ۱۴۰۳است و نزدیک ۷۶۰ ردیف متریال کد جدید برای اولین بار بومی‌سازی شده است. علاوه بر آن نزدیک ۵.۵ همت جمع مبالغ ریالی ما با شرکت‌های دانش‌بنیان در ۹ ماه ابتدایی سال ۱۴۰۳ بوده است.

سهم 18 صدم درصدی فولاد از آب کشور

سید رسول خلیفه سلطانی، دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران در آئین اختتامیه ششمین جشنواره و نمایشگاه ملی فولاد ایران اظهار کرد: در حدود ۱۳۰ دلار پِرتُن وابستگی ارزی فولاد بود و امروز به حدود ۴۰ دلار پِرتُن رسیده است.

خلیفه سلطانی همچنین به رویکرد همایش امسال در زمینه آب، انرژی و محیط زیست اشاره کرد و افزود: خواستیم نشان دهیم که فولاد مصرف کننده آب نیست و تنها ۱۸ صدم آب مصرفی در کشور به فولاد بر می‌گردد. زنجیره فولاد و صنایع معدنی درصدد تأمین آب برای کویر مرکزی ایران به میزان حدود یک میلیارد متر مکعب و معادل حوضه آبریز زاینده رود هستند.

وی به موفقیت‌های جشنواره اشاره کرد و گفت: ۲۱ قرارداد و تفاهم‌نامه در جشنواره امسال ۷۰ میلیون دلار صرفه‌جویی ارزی داشت و ۱۲۸ شرکت در نمایشگاه حضور داشتند که نیمی از این شرکت‌ها دانش بنیان هستند.

انتهای پیام

منبع: ایراسین