ناترازی انرژی بزرگترین تهدید صنعت فولاد

به گزارش نماد اقتصاد، وزیر صنعت معدن تجارت در مراسم افتتاحیه این جشنواره با اعلام خبر راه‌اندازی ستاد مرکزی فولاد در وزارت صمت، گفت: صنعت فولاد با رویکرد بومی‌سازی و بهره‌گیری از دانش جوانان و شرکت‌های دانش‌بنیان و متخصصین با تجربه، توانسته است در برابر ضربه‌ها و خسارات ناشی از تحریم‌های ظالمانه، مصونیت یابد.

سید محمد اتابک صنعت فولاد کشور را یکی از افتخارات بزرگ کشور برشمرد و افزود: تقویت دانش فنی بومی‌سازی در صنعت فولاد کشور، با جلب مشارکت تأمین‌کنندگان و سازندگان شرکت‌های دانش‌بنیان، راهی است برای حفاظت از صنعت و کشور.

وی با اشاره به جایگاه دهم ایران در تولید فولاد در جهان و تهدیدات داخلی و خارجی که متوجه این جایگاه است، گفت: بزرگ‌ترین تهدید داخلی ما، متأسفانه ناترازی‌های انرژی و کسری گاز است که باعث کاهش تولید می‌شود.

اتابک صنعت فولاد را پیشران اقتصاد کشور ذکر کرد و افزود: در شرایطی که کشورهای بزرگ تولیدکننده در حال سرمایه‌گذاری برای احداث کارخانه‌های جدید هستند، ما نیز باید پیشرفت فناوری را جدی بگیریم و با ارتقا و بومی سازی هوش مصنوعی و تکنولوژی مزیت‌های رقابتی خود را حفظ کنیم.

وی با بیان اینکه در جلسه‌های دولت همواره بحث ناترازی‌ها و کمبود انرژی برای صنایع مطرح بوده، تاکید کرد: اخیراً بسته‌ای با همکاری بخش خصوصی تهیه کرده‌ایم که امیدواریم با تصویب کمیسیون اقتصادی، به هیئت دولت ارائه شود.

وزیر صمت با بیان اینکه فولاد پس از محصولات پتروشیمی بزرگ ترین کالای صادراتی کشور است، گفت: برای اینکه بتوانیم ظرفیت تولید فولاد کشور را به‌طور کامل بهره‌برداری کنیم و به ارزش افزوده آن دست یابیم، باید موانع صادرات را کاهش دهیم.

وی ادامه داد: تجار و صاحبان صنایع کشور در این مدت کوتاه، گام‌های عملیاتی مؤثری برداشته‌اند. به عنوان مثال، پیمان‌های تجاری با پاکستان و دیگر کشورهای همسایه به صورت کارآمد و با تعرفه‌های صفر به اجرا درآمده است. امیدوارم که بتوانیم این رویکرد را برای صنعت فولاد از اوراسیا آغاز کنیم و نتیجه‌ای مثبت برای تجارت کشور، به ویژه صنعت فولاد، به ارمغان آوریم.

وزیر صمت افزود: یکی از اقداماتی که در وزارت صنعت، معدن و تجارت در نظر داریم، راه‌اندازی ستاد مرکزی تحت عنوان «ستاد فولاد» است. این ستاد با مشارکت بخش خصوصی و انجمن تولیدکنندگان تشکیل خواهد شد تا بتوانیم بخشی از تنظیم‌گری‌ها و فعالیت‌هایی که باید انجام دهیم را از طریق وزارت صنایع و انجمن‌ها محقق سازیم و شرایط بهتری برای صنعت فولاد فراهم کنیم.

۲.۵ میلیارد دلار صرفه جویی ارزی با بومی سازی صنعت فولاد

در این جشنواره همچنین رئیس هیات عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی (ایمیدرو) در سخنانی به صرفه جویی ارزی 2.5 میلیارد دلاری  با ساخت داخلی قطعات و تجهیزات در صنعت فولاد از سال ۱۳۹۹ تاکنون اشاره کرد و گفت: برای امسال نیز برنامه‌ریزی شده تا با بومی‌سازی قطعات و تجهیزات، ۸۰۰ میلیون دلار دیگر صرفه‌جویی انجام شود.

محمد آقاجانلو با بیان اینکه سامانه جامعی در حوزه فولاد با همکاری یک‌هزار و ۴۳۰ شرکت بومی سازی راه اندازی شده و اطلاعات بر روی آن قرار گرفته است، اظهارداشت: بر این اساس ۲۷ هزار قطعه بومی‌سازی و ۳۰۰ نیازمندی استراتژیک برای ساخت داخل شناسایی و اولویت‌گذاری شده است.

معاون وزیر صمت با اشاره به نقش مهم این سامانه در تسهیل ارتباط بین تولیدکنندگان فولاد و سازندگان تجهیزات خاطرنشان کرد: دستاورد این سامانه ورود دانش بنیان‌ها به صنعت فولاد است که نقش مهمی در کاهش هزینه‌ها و افزایش ارزآوری صنعت فولاد دارند.

آقاجانلو بر سرمایه‌گذاری در حوزه دانش مهندسی، فناوری و ساخت داخل در صنعت فولاد تاکید کرد و گفت: برای توسعه پایدار و ارتقای جایگاه ایران در صنعت فولاد جهان، باید از ظرفیت دانش بنیانی و فناوری ها بهره برد.

وی با بیان اینکه باید به سمت توسعه فناوری‌های فولاد سبز در راستای کاهش آلایندگی و هماهنگی با استانداردهای جهانی حرکت کنیم، افزود: بهینه‌سازی مصرف انرژی از مهمترین اولویت‌هایی است که صنعت فولاد باید به آن توجه ویژه ای کند.

رئیس هیات عامل ایمیدرو با اشاره به لزوم شکل گیری ارتباط سازنده بین تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان قطعات و تجهیزات گفت: تفاهم‌نامه‌ای برای ارتقای استانداردها در حوزه فولاد امضا شده و پروژه‌های بزرگی در حال اجراست که از جمله آنها بهره‌برداری از انرژی خروجی واحدهای احیاست که به کاهش واردات در این عرصه کمک می کند.

با حل مشکل ناترازی انرژی به رتبه هفتم تولید جهانی فولاد می رسیم

رییس انجمن تولید کندگان یکی دیگر از سخنرانان افتتاحیه ششمین جشنواره فولاد بود.

بهرام سبحانی با بیان اینکه ظرفیت تولید فولاد در کشور سالانه ۵۰ میلیون تن است که به خاطر ناترازی انرژی تنها از ۳۰ میلیون تن آن استفاده می‌شود، گفت: محدودیت تولید و استفاده نکردن از ظرفیت حداکثری تولید ناشی از مشکلات تامین انرژی، به ویژه کمبود و قطعی گاز و برق در فصول مختلف یکی از مشکلات این صنعت است.

وی با اشاره به اینکه این صنعت تنها ۵ درصد از مصرف گاز کشور را به خود اختصاص می‌دهد، خاطرنشان کرد: اگر مشکلات ناترازی انرژی در این صنعت حل شود، ایران می‌تواند با تولید ۳۶ میلیون تن فولاد در سبحانی جشنواره های فولاد را فرصتی برای حضور شرکت های فناور و دانش بنیان و تعامل سازنده با صنعت فولاد برشمرد و افزود: تاکنون بیش از ۴۰۰ تفاهم‌نامه به ارزش ۱.۷ میلیارد دلار در این جشنواره‌ها به امضا رسیده است و امسال نیز تفاهم‌نامه‌هایی به ارزش ۷۰ میلیون یورو بین شرکت‌های فولادی و تولیدکنندگان داخلی به امضا می‌رسد.

وی اظهار داشت: در نمایشگاه امسال ۱۲۸ شرکت سازنده تجهیزات شرکت کرده‌اند که نیمی از آنها شرکت‌های دانش‌بنیان هستند.

سبحانی با اعلام خبر رونمایی از اطلس فولاد ایران، گفت: این اطلس، به‌عنوان یک نقشه راه در زنجیره فولاد کشور است که در آن اطلاعاتی در مورد ظرفیت‌ها، پروژه‌ها و وضعیت واحدهای تولیدی ارائه خواهد شد، همچنین در این اطلس به مدیریت بهینه منابع و برنامه‌ریزی برای صنعت فولاد و توسعه زیرساخت ها در فولاد پرداخته شده است.

وی با اشاره به راه اندازی نرم‌افزار ملی برای مدیریت نیازها و توانمندی‌های تولیدکنندگان و تامین‌کنندگان صنعت فولاد، اضافه کرد: در این نرم افزار با توجه به نیاز تولید کنندگان، شرکت های سازنده قطعات اقدام به نیازسنجی و تولید قطعات می‌کنند.

رئیس انجمن تولیدکنندگان فولاد ایران با بیان اینکه صنعت فولاد با وجود محدودیت‌های تحریمی و ناترازی انرژی سالانه حدود ۸ میلیارد دلار ارزآوری برای کشور دارد، گفت: باید سهم خود را از صادرات غیرنفتی به بیش از ۲۰ میلیون تن برسانیم ضمن اینکه صنعت فولاد با سهم ۱۶ درصدی از صادرات غیرنفتی کشور، نقشی مهمی در اقتصاد ملی دارد.

وی پیشنهاد ثبت «روز ملی فولاد ایران» در تقویم رسمی کشور را مطرح کرد و گفت: با اشاره به جایگاه فولاد در صنعت کشور، روز ۲۳ دی‌ماه به عنوان روز ملی فولاد ایران نامگذاری شود.

ششمین جشنواره و نمایشگاه ملی فولاد تا بیست ویکم دی ماه در برج میلاد تهران برپاست.

انتهای پیام