تاریخ انتشار : چهارشنبه ۱۲ دی ۱۴۰۳ - ۱۳:۵۸
کد خبر : 26910

بخش انرژی کشور به سرمایه گذاری بین المللی نیاز دارد؛

خاموشی یعنی شکستن کمر صنعت، اشتغال و تولید

خاموشی یعنی شکستن کمر صنعت، اشتغال و تولید
" ای بابا" گفتن موقع قطع برق را می توان یک واکنش آنی و غریزی دانست و در مقیاس بالا و صنعتی خاموشی ها فاجعه به بار می آورد کمر صنعت و اشتغال را با هم می شکند و با ابداع واژه ناترازی! کاری از پیش نمی رود؛ وضع قوانین لازم، نظارت دقیق و البته جذب سرمایه برای برون رفت از این وضعیت حیاتی است.

به گزارش نماد اقتصاد، مرتضی بهروزی‌فر، عضو هیات علمی موسسه مطالعات بین‌المللی انرژی درباره شرایط حاکم بر صنعت برق کشور، تصریح کرد: بخش قابل توجهی از صنعت کشور تعطیل بوده که نتیجه آن بیکاری کارگران و افزایش هزینه کارفرماست، با تداوم این وضعیت کاری می‌کنیم کسانی که در کشور سرمایه‌گذاری کرده‌اند نیز فعالیت خود را متوقف کرده و از ایران خارج شوند. ناترازی انرژی در کشور مشکلی است که در چند سال گذشته در کشور اتفاق افتاده و دفعتا حل نخواهد شد اینکه تصور کنیم قیمت را افزایش دهیم، بخش‌نامه صادر و یا با اقدام تک‌بعدی بخواهیم این چالش را رفع کنیم؛ امکان ندارد این موضوع حل شود.

وی افزود: ما در حوزه ناترازی چه گاز، بنزین و گازوئیل و  چه برق دو طرف عرضه و تقاضا داریم مثلا در مورد گاز در سمت عرضه باید امکان سرمایه‌گذاری، جذب سرمایه، تامین تجهیزات، دانش فنی، تکنولوژی و حضور شرکت‌های معتبر دنیا را داشته باشیم و از آنها استفاده کنیم تا افزایش تولید داشته باشیم و از سوی دیگر در سمت تقاضا باید بتوانیم با حفظ و یا حتی افزایش رفاه مردم کاهش مصرف داشته باشیم. به عنوان مثال در بخش خانگی و تجاری استفاده از تجهیزات بهینه انرژی‌بر و یا بخاری، پکیج و موتورخانه‌های با راندمان بالا در دستور کار قرار گیرد و تا این اقدامات انجام نشود ناترازی روز به روز بدتر می‌شود و زمستان آینده وضعیت گاز و در تابستان اوضاع برق بدتر و فاجعه‌بار خواهد بود.

نیازمند سرمایه‌گذاری بین‌المللی

وی تاکید کرد: این تصور که با تغییر قیمت می‌توانیم مشکل ناترازی انرژی را در کشور حل کنیم واهی و یک اشتباه مهلک است زیرا این اقدام می‌تواند مشکلات بزرگتری را ایجاد کند،

وی با اشاره به تاثیر تحریم‌ها بر تداوم ناترازی انرژی در کشور گفت: تاثیر تحریم‌ها بر ناترازی اظهرمن‌الشمس است، ما اکنون امکان صادرات نفت به صورت آزادانه و به مقاصدی که مدنظر خودمان است؛ نداریم، سالها قبل اروپا یکی از مشتریان قابل توجه نفت ایران بود که سال‌هاست که به شدن کاهش یافته است، ما اکنون هم مشکل صادرات و هر برگشت پول داریم و باتوجه به اینکه تحریم‌ها پیچیده‌تر شده مجبوریم نفت را با تخفیف زیاد، هزینه بالا و طولانی شدن مسیر بفروشیم و اینها تمام حامل‌های انرژی را تحت‌تاثیر قرار داده است.

روسیه هم یک سنت در انرژی ایران سرمایه‌گذاری نکرد

عضو هیات علمی موسسه مطالعات بین‌المللی انرژی خاطرنشان کرد: ما طی این مدت تنها توانسته‌ایم به شرکت‌های کوچک چینی نفت‌مان را بفروشیم و از سوی دیگر امکان بازگرداندن پول را به اقتصاد کشور نداشته‌ایم و عملا در قالب تهاتر برخی کالاهای چینی وارد کشور کرده‌ایم و با پولی که در این کشور بلوکه شده به ما اعتبار تعلق گرفته که این اعتبار هم برای ما هزینه داشته است.

وی ادامه داد: تا تحریم تداوم داشته باشد امکان حضور شرکت‌های بین‌المللی وجود ندارد، در چند سال گذشته حتی شرکت‌های چینی هم نتوانستند در ایران کار کنند، سرمایه‌گذاری روسیه که در دولت گذشته بسیار شواف شد حتی یک سنت هم وارد صنعت نفت کشور ما نکرد و اگر تحریم ادامه داشته باشد حتی کشوری مثل چین هم امکان سرمایه‌گذاری نخواهد داشت و این مشکل نه تنها در صنعت نفت در بقیه اقصاد کشور هم وجود دارد.

Oil and Natural Gas Production تولید نفت و گاز طبیعی 1 2

نگاه قانونگذاران

احمد انارکی محمدی ،عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در این باره به ایلنا گفت: بخشی از چالش تامین سوخت نیروگاه شاید نیاز به قانون گذاری یا اصلاح قانون داشته باشد اما باید از طریق دولت و وزارتخانه‌های نفت و نیرو لایحه بدهند تا اینکه مجلس طرحی را ارائه کند. برای پایداری برق باید تامین سوخت نیروگاه به خوبی انجام شود. این در حالی است که بسیاری از نیروگاه‌ها برای تولید برق با وجود آمادگی ۱۰۰ درصدی صرفا در انتظار تامین سوخت هستند.

خبر پیشنهادی:  لزوم عزم ملی برای بثمر رسیدن ابر پروژه‌ها

وی ادامه داد: پس قطعا برای تولید برق سوخت عامل اصلی است، جدای از تنوع ظرفیت تولید موضوع گاز در زمستان  پررنگ خواهد شد. به نظر می‌رسد اگر در بخش گاز و تامین سوخت چالش‌ها بر طرف شود برای تامین برق  مشکلی وجود نخواهد داشت.

وی ادامه داد: با این حال به نظر می‌رسد وزارت نفت در بحث مدیریت سوخت باید تلاش کند البته که نیاز به ارتقای زیرساخت خود دارد. در مجموع زیرساخت‌ها باید مهیا شود تا این دست اتفاقات رخ ندهد.

نماینده مردم شهرستان رفسنجان و انار درباره اینکه آیا از طرف مجلس نظارتی بر این موضوع شده است، توضیح داد: برای حل مشکل برق یا ناترازی‌ها سالانه باید مبلغ مناسبی اختصاص یابد تا این دست مشکلات حل شود. این موضوع به یک باره رخ نداده است که یک روزه حل شود.

وی افزود: بخشی از چالش تامین سوخت نیروگاه شاید نیاز به قانون گذاری یا اصلاح قانون داشته باشد اما باید از طریق دولت و وزارتخانه‌های نفت و نیرو لایحه بدهند تا اینکه مجلس طرحی را ارائه کند.

انتهای پیام