تاریخ انتشار : سه شنبه ۱۱ دی ۱۴۰۳ - ۹:۱۰
کد خبر : 26681

تلاش برای کاهش مالیات دخانیات؛ آبی که سر بالا می‌رود و ابوعطایی که جان می‌ستاند

تلاش برای کاهش مالیات دخانیات؛ آبی که سر بالا می‌رود و ابوعطایی که جان می‌ستاند
"نام دخانیات را منفور کردیم در حالی که این موضوع ریشه تاریخی در فرهنگ ما دارد." این جمله نه طنز است و نه یکی از خبرهای نادرست فضای مجازی.

به گزارش نماد اقتصاد، این سخنان بخشی از سخنرانی رسمی مدیرعامل شرکت دخانیات در مراسم رونمایی از دو محصول دخانی جدید است که با گله و شکایت از میزان مالیاتی که شرکت دخانیات می‌دهد از برتری محصولات تولید داخل نسبت به مشابه خارجی گفت و اینکه با این وضعیت شرمنده خانواده دخانیات می‌شود.

طنز تلخ ماجرا اما آنجاست که آشتیانی خواهان برداشتن ۵۰ درصد مالیات از شرکت دخانیات شد و گفت: این شرکت ۵۰ درصد مالیات می‌دهد و توقع افزایش نیرو هم از این مجموعه وجود دارد.

به گفته آشتیانی مضرات محصولات دخانیات تولید داخل به نسبت تا ۲۰۰ درصد از سیگارهای قاچاق کمتر است.

آشتیانی مدیرعامل شرکت دخانیات

وی با بیان اینکه بیش از ۵۰۰ نوع سیگار قاچاق وارد کشور می‌شود، ادامه داد: هیچ شرکتی ۵۰ درصد مالیات نمی‌دهد و اگر بخواهیم ادامه دهیم دو راه دارد، یا ۱۰ سال آینده این شرکت را تعطیل کنیم یا جلوی قاچاق سیگار را بگیریم.

شکایت‌های آشتیانی به همین جا هم ختم نشد و او در ادامه با طرح این سوال که چرا فقط دخانیات عامل سرطان است اما نوشابه و پفک تبلیغ می‌شوند، گفت: سود آنها مانع تبلیغ نمی‌شود؛ راهنما به راست زده می‌شود؛ به چپ می‌پیچد.

مدیرعامل شرکت دخانیات مالیات ۵۰ درصدی را دلیلی بر کاهش نیروی متخصص دانست و خاطرنشان کرد: جلوی ورود نیرو به دخانیات را گرفتم و بار نیروی متخصص ما رو به کاهش است. باید کارگری که فرزند نیروی کار من و متخصص است را جذب کنم اما نمی‌توانم؛ اگر قانونگذاران در قوانین بازنگری نکنند شرمنده خانواده دخانیات می‌شویم.

وی با بیان اینکه اسم دخانیات بد است چون در نام‌گذاری آن را منفور کرده‌ایم، در حالی که ریشه تاریخی در فرهنگ ما دارد، اضافه کرد: اگر قرار است فقط شعار اشتغال داده شود و هزینه‌های اشتغال را نپذیریم اتفاقی نخواهد افتاد.

مدیرعامل شرکت دخانیات نادرست خواندن مقایسه مالیات دخانیات در ایران با سایر کشورهای جهان  گف: قیاس مالیات با کشورهای جهان زمانی درست است که سیگار را ارزان‌تر از آب معدنی نفروشیم.

آشتیانی با بیان این مطلب که خرید ما به‌طور کامل ارزی است و دو برابر هزینه ۵ سال قبل را برای خرید پرداخت می‌کنیم و دو برابر هم مالیات می‌دهیم، اظهار کرد: تا زمانی که قانون به این منوال باشد، راه به جایی نمی‌بریم.

در این مراسم نماینده مردم ساری و میاندورود در مجلس شورای اسلامی نیز حضور داشت و تاکید کرد: ظرفیت حقوقی مجلس همیشه در خدمت احقاق حقوق شرکت دخانیات قرار دارد و در مسیر مطالبات به حق  شما گام برمی‌داریم.

عالیه زمانی با بیان اینکه با همه فراز و فرودها و موانع مجتمع دخانیات تلاش کرده تا به‌عنوان یک برند در صنعت مازندران سر پا مانده و توسعه پیدا کند، تصریح کرد: پویایی و انسجام همواره مدنظر کارکنان این مجموعه بوده و به‌عنوان نماینده مردم، باید در مسیر صیانت از حقوق همه اقشار و صنایع حرکت کنیم.

این سخنان مدیرعامل شرکت دخانیات و نماینده مجلس در حالی است که طبق ماده 8 قانون کنترل و مبارزه با دخانیات مصوب سال 1385 باید هر ساله از طریق افزایش مالیات‌، قیمت فرآورده‌های دخانی به میزان ده درصد (۱۰%) افزایش یابد. بر اساس این قانون تا دودرصد(۲%)از سرجمع مالیات مأخوذه از فرآورده‌های دخانی واریزی به حساب خزانه‌داری پس از طی مراحل قانونی در قالب بودجه‌های سنواتی در اختیار نهادها و تشکل های مردمی مرتبط به منظور تقویت و حمایت این نهادها جهت توسعه برنامه‌های آموزشی، تحقیقاتی و فرهنگی در زمینه پیشگیری و مبارزه با استعمال دخانیات قرار می‌گیرد.

ابلاغیه معاونت درآمدهای مالیاتی به ادارات کل امور مالیاتی سراسر کشور نشان دهنده میزان مالیات پرداخت شده توسط شرکت دخانیات در سال 1403 است.

سیگار

بر اساس این ابلاغیه، در اجرای مفاد جزء (1) بند (ح) ماده (73) قانون برنامه هفتم پیشرفت جمهوری اسلامی ایران مبنی بر:

1- علاوه بر مالیات بر ارزش افزوده خاص محصولات دخانی موضوع بندات ماده (26) قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب 1400٫3٫2 مالیات عملکرد حقوق ورودی و حق انحصار بر محصولات دخانی از ابتدای سال 1403 مالیات هر نخ سیگار و هر بسته تنباکوی پنجاه گرمی نسبت به قانون بودجه سال 1402 کل کشور مصوب 1401٫12٫24 سالانه به شرح زیر افزایش می یابد.

1-1 – هر نخ سیگار تولید داخل با نشان ایرانی پانزده درصد (15)

1-2 – هر نخ سیگار تولید داخل با نشان بین المللی بیست و پنج درصد (25)

1-3 – هر نخ سیگار وارداتی با هر نشان پنجاه درصد (50)

1-4 – هر بسته تنباکوی پنجاه گرمی تولید داخل بیست درصد (20)

1-5 – هر بسته تنباکوی پنجاه گرمی وارداتی آماده مصرف پنجاه و پنج درصد (55)

صد در صد (100) درآمدهای حاصل از اجرای این جزء توسط سازمان امور مالیاتی کشور وصول و به خزانه داری کل کشور واریز می گردد و در بودجه های سنواتی جهت کاهش مصرف دخانیات پیشگیری و درمان بیماری های ناشی از آن توسعه اماکن ورزشی با اولویت مناطق کم برخوردار و توسعه اماکن ورزشی در مدارس اختصاص می یابد.

۳ میلیارد دلار خرج دخانیات می‌شود که نصف آن سود است

آمارهای اعلام شده از مصرف دخانیات و کاهش سن مصرف مواد دخانی در کشور حکایت از رشد روزافزون مصرف کنندگان به ویژه در سنین زیر 18سال دارد.

بر اساس آخرین آمارهای اعلام شده از سوی وزارت بهداشت، ۲۵.۸۸ درصد مردان و ۴.۴۴ درصد زنان ایرانی مصرف‌کننده دخانیات هستند. یعنی به طور متوسط ۱۴ درصد گروه سنی بالای ۱۸ سال انواع محصولات دخانی را مصرف می‌کنند. مقایسه مصرف دخانیات در گروه سنی ۱۸ تا ۲۴ سال در سال ۱۴۰۰ نسبت به مطالعه‌ قبلی در سال ۹۵، حاکی از آن است که مصرف روزانه سیگار در زنان این گروه سنی ۱۹۰درصد افزایش یافته و مصرف قلیان هم به طور کلی با رشد ۵۴ درصدی مواجه بوده است.

خبر پیشنهادی:  قیمت جهانی نفت امروز دوشنبه ۲۴ اردیبهشت ۱۴۰۳

به گفته دبیرکل جمعیت مبارزه با دخانیات، سن مصرف دخانیات به سن ۹ سالگی رسیده و در میان دختران ۱۳۵ درصد افزایش پیدا کرده است.

سیگار

محمدرضا مسجدی بابیان اینکه سالانه بیش از 30 هزار میلیارد تومان برای خرید سیگار و تنباکو در کشور هدر می‌رود و ضرر اقتصادی مصرف دخانیات به بخش‌های تولیدی و توسعه‌ای کشور به دلیل مرگ زودهنگام افراد مصرف‌کننده و از کارافتادگی آنها، بیش از 110 هزار میلیارد تومان برآورد شده است، گفت: درمجموع ضرر مستقیم و غیرمستقیم مواد دخانی به کشور بیش از 140 هزار میلیارد تومان است.

دبیرکل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران گفت: سلامت مردم فدای سودی عده‌ای می‌شود. در کشور ما ۳ میلیارد دلار خرج دخانیات می‌شود و نصف آن سود است. اما دو برابر این مبلغ خرج درمان عوارض آن می‌شود.

مسجدی درخصوص مالیات بر دخانیات توضیح داد: طبق قانون باید ۷۰ درصد هر پاکت سیگار مالیات باشد اما هنوز به ۲۰ درصد هم نرسیده است. مافیای دخانیات در ایران به راحتی سیگار را گران می‌کند.

وی ادامه داد: مالیاتی که از سوی سازمان امور مالیاتی پیش‌بینی شده بود به ۵۰ هزار میلیارد برسد، در مجلس به ۶ هزار میلیارد رسید.

گردش مالی 40 هزار میلیارد تومانی دخانیات در ایران

مصرف سالانه سیگار در ایران بین ۷۳میلیارد تا ۸۰ میلیارد نخ است که اگر بر کل جمعیت ایرانی‌ها تقسیم شود، سهم هر ایرانی سالانه حدود ۸۶۰ نخ سیگار است.

سیگار یکی از هفت عامل خطر جدی مرگ و میر است که سازمان جهانی بهداشت نسبت به آن هشدار داده است. دخانیات دومین عامل اصلی مرگ و میر در جهان است و در ایران نیز سالانه60 هزار نفر بر اثر مصرف دخانیات جان خود را از دست می‌دهند.

به گفته مدیر گروه آموزش و ارتقا سلامت معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران، حدود 80%  از ۱.۳ میلیارد مصرف کننده دخانیات در جهان، در کشورهای با درآمد کم و متوسط زندگی می‌کنند، گفت: مرگ و میر ناشی از دخانیات به میزان 10 میلیون نفر تا سال 2030 خواهد رسید، که 80درصد آن در کشورهای درحال توسعه خواهد بود.

سیده معصومه گشتائی با بیان اینکه سالانه بطور متوسط بیش از 18000 میلیارد تومان در اثر استعمال دخانیات دود می‌شود، اضافه کرد: صنعت دخانیات سالانه میلیاردها دلار صرف تبلیغات سیگار و تنباکوی بدون دود می‌کند.

گشتائی در ادامه افزود: بازار دخانیات تنها در سیگار خلاصه نمی‌شود و طبق آمارها، ایرانی‌ها بیش از10 هزار تن تنباکوی قلیان مصرف می‌کنند. براساس آمارهای رسمی، گردش مالی دخانیات در ایران سالانه حدود 40 هزار میلیارد تومان است.

وی به برخی از سیاست‌های کاهش مصرف دخانیات مانند سیاست‌های هزینه‌ای شامل افزایش مالیات دخانیات اشاره کرد و توضیح داد: مالیات مقرون به صرفه ترین راه برای مهار مصرف دخانیات، به ویژه در میان جوانان و جمعیت های کم درآمد دیده شده است. افزایش مالیات که قیمت تنباکو را 10درصد افزایش می دهد، مصرف دخانیات را در کشورهای با درآمد بالا حدود4درصد و در کشورهای با درآمد کم و متوسط ​​حدود 5درصد کاهش می دهد.

زیان 50 هزار میلیارد تومانی کشور از مصرف سیگار

معاون بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز افزایش مالیات بر سیگار را در مصرف سیگار مهم دانست و افزود: سیگار در کشور ما به شدت ارزان است و قطعا افزایش قیمت سیگار باعث کم تر شدن متقاضی خواهد شد که این موضوع یکی از برنامه مهم ما خواهد بود.

علیرضا رییسی زیان بر لزوم استانداردسازی بسته بندی سیگار با همکاری وزارت صمت تاکید کرد و افزود: طراحی ساده بسته بندی سیگار، هم در کاهش جذب افراد موثر است و هم تنوع کمتر و یک شکل شدن آن موجب کاهش قاچاق دخانیات خواهد شد.

وی سالانه مصرف سیگار به اقتصاد کشور را 50 هزار میلیارد تومان ذکر کرد و گفت: در سال ۱۴۰۰، مصرف دخانیات در مردان ۳ درصد و در زنان ۱۱ درصد افزایش یافته است و در کنار آن مصرف قلیان نیز در این سال ها با افزایش ۵۴ درصدی روبرو بوده است که علت اصلی آن زیاد شدن تنباکوهای معطر با رایحه های مختلف است که سبب جذب بیشتر افراد به مصرف می شود.

جعفر جندقی رئیس مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت نیز در توضیح این زیان 50هزار میلیاردی مصرف دخانیات در کشور گفت: این میزان شامل ۱۳۶ تریلیون ریال هزینه‌های مستقیم تحمیل شده به حوزه سلامت برای درمان بیماری‌ها، ۲۲۶ تریلیون ریال خسارت برآورد شده بابت مرگ زودهنگام مصرف کنندگان دخانیات (بیش از ۵۰ درصد مرگ‌های منتسب زیر سن ۷۰ سال رخ می‌دهد) و ۱۳۹ تریلیون ریال خسارت ناشی از کاهش بهره وری در اثر غیبت از کار می‌شود.

از روزی که زیرسیگاری ها از کنار سینی چای در مهمانی های ایرانی برداشته شد و سیگاری های فامیل برای کشیدن یک نخ سیگار مجبور به بیرون رفتن از جمع شدند، زمان زیادی نگذشته است. امروز دیگر کسی نیست که از مضرات مصرف دخانیات آگاه نباشد اما به نظر می رسد درست در همین روزها که آمار تکان دهنده وزارت بهداشت از مصرف دخانیات منتشر در کشور منتشر شد مدیر عامل شرکت دخانیات خیالات دیگری در سر می پروراند و با استفاده از واژگان فریبنده ای همچون اشتغالزایی و استفاده از نیروهای متخصص در پ رجعت به فرهنگی است که همچنان جان می ستاند.

انتهای پیام

سیگار