کاهش نرخ بهره بانکی در ترکیه
به گزارش نماد اقتصاد، بانک مرکزی ترکیه در اطلاعیهای اعلام کرد که روند نرخ تورم تقریبا ثابت مانده است و در سال ۲۰۲۵ روند کاهشی خواهد بود.
به دنبال اعلام نرخ جدید بهره از سوی بانک مرکزی این کشور، ارزش لیر ترکیه در برابر دلار آمریکا کاهش یافت و هر دلار آمریکا به ۳۵.۱۰ لیر رسید.
نرخ بهره بانکی ترکیه از موضوعات مورد بحث اقتصاددانان در سه سال اخیر بوده است. از ۱۸ آگوست ۲۰۲۲ (۲۷ مرداد ۱۴۰۱) نرخ بهره بانکی در این کشور کاهش یافت و از ۱۴ درصد به ۱۳ درصد رسید؛ در حالی که نرخ تورم حدود ۸۰ درصد بود و اعتراض بسیاری از اقتصاددانان و کارشناسان را برانگیخت اما اردوغان و دولتش بر کاهش نرخ بهره بانکی اصرار ورزیدند و این نرخ در فوریه ۲۰۲۳ (بهمن ۱۴۰۱) به ۸.۵ درصد رسید؛ در حالی که نرخ تورم بیش از ۵۰ درصد بود.
با شروع دولت جدید اردوغان و انتخاب رئیس کل جدید بانک مرکزی که اعتقاد بر افزایش نرخ بهره داشت سیاست جدیدی در بانک مرکزی و اقتصاد کشور به اجرا درآورد. در دولت تازه نرخ بهره بانکی به تدریج افزایش یافت و در ماه مارس ۲۰۲۴ (اسفند ۱۴۰۲) به ۵۰ درصد رسید.
کاهش نرخ بهره بانکی آن هم بعد از ۸ ماه این گمانه زنی را در میان کارشناسان و سیاستگذاران به وجود آورده که دولت ترکیه در سال ۲۰۲۵ در نظر دارد نرخ بهره بانکی را به تدریج پایین آورد. موسسه مورگان استانلی پیشبینی کرده است که بانک مرکزی ترکیه در سال ۲۰۲۵ حداقل سه بار اقدام به کاهش نرخ بهره بانکی آن هم در هر بار به میزان ۲۵ صدم درصد کند.
اما نرخ بهره جدید بانکی به معنای آن نیست که بانکهای خصوصی ترکیه هم در همین بازه به سپرده گذاران بهره یا سود بدهند. برای مثال بانک AkBank اعلام کرده است که به ازای هر یک میلیون لیره سپرده گذاری درازمدت معادل ۵۰ درصد نرخ بهره می دهد یعنی ماهانه ۳۹ هزار ۴۵۲ لیر به سپرده گذار سود خالص می دهد.
براساس آخرین آمار، نرخ تورم ترکیه در ماه نوامبر معادل ۴۷ درصد بود و پیشبینی شده است که در سال ۲۰۲۵ نرخ تورم به بازه ۳۰ درصدی برسد.
انتهای پیام
منبع:ایرنا