رفع فیلتری که نیاز به فیلترشکن دارد!

به گزارش نماد اقتصاد، سرانجام هفته ها بحث درباره رفع فیلترینگ در نهایت در جلسه روز سه شنبه شورای عالی فضای مجازی به رفع فیلتر واتساپ و گوگل پلی انجامید و در شرایطی که گفته می شد اجرای این مصوبه چند روز اداری زمان می برد، از صبح امروز این دو پلتفرم در دسترس قرار گرفتند. هرچند بسیاری از طرفداران دولت چهاردهم از این اقدام استقبال نموده و آن را تحقق وعده های انتخاباتی مسعود پزشکیان می دانند اما عدم رفع فیلتر شبکه های اجتماعی و پیام رسان هایی نظیر اینتساگرام، تلگرام و یوتیوب همچنان نیاز به وی پی ان را رفع نکرده و به عبارتی رفع فیلتری انجام شده است که همچنان کاربران برای دستیابی به دیگر پیام رسان ها و شبکه های اجتماعی مورد نیاز خود نیاز به فیلترشکن دارند.

با این حال طرفداران دولت امیدوارند این گام نخست منتج به رفع فیلترینگ تدریجی دیگر شبکه ها و پیام رسان های باشد که کانون های اصلی کسب و کار میلیون ها کاربرند.

شکست سیاست انبر ، پارازیت و محدودیت

فیلترینگ در حالی به یکی از سوژه های اصلی این روزها تبدیل شده است که رویه مشابه را سال ها پیش از آن همگان به یاد دارند؛ جایی که برای استقبال از عصر ارتباطات و تکنولوژی های ارتباطی ! سیاست آویزان شدن از در و دیوار منازل برای جمع آوری و قیچی کردن و در نهایت جریمه صاحبان آنتن های ماهواره ای!  در پیش گرفته شد. رویه ای که خیلی زود شکست خورد و جای خود را به ارسال پارازیت داد که البته همان نیز شکست خورد و امروز دیگر دسترسی به شبکه های ماهواره ای در هر منزلی پذیرفته شده است،

 اما ناگفته پیداست که با فراگیر شدن گوشی های هوشمند  به تدریج نقش ماهواره ها کمرنگ شد؛ همچنان  که سیر تکامل تکنولوژی های ارتباطی در طول تاریخ همین گونه است نسل قبلی تکنولوژی کمرنگ می شود اما هرگز از بین نمی رود. به هر صورت حاکمیت در حالی شکست در مقابله با آنتن های ماهواره ای را پذیرفت که با شبکه های اجتماعی نیز همین گونه استقبال کرد؛ محدودیت! محدودیتی که مشخص بود روزی اقرار به شکست آن نیز فرا می رسد؛ آن روز رسید سه شنبه 4 دی ماه !

آری نمی توان جلوی تکنولوژی ایستاد و باید آن را پذیرفت همان طور که تعطیلی فله ای مطبوعات مانع دانستن ها نشد، فیلترینگ نیز مانعی نشد بر آنچه مدافعانش دنبال آن بودند!

 به هر ترتیب سیاست های محدودیت در دولت خاتمی با تعطیلی فله ای مطبوعات، در دولت احمدی نژاد با فیلترینگ فیس بوک، توییتر و یوتیوب، در دولت روحانی با فیلتر تلگرام و در دولت مرحوم رئیسی با فیلتر واتس آپ، گوگل پلی، اینستاگرام و لینکدین ادامه یافت و به حد اعلا رسید! اینک سیر نزولی آنها فرا رسیده است !

حضور مدافعان محدودیت در فضای فیلتر شده!

طنز تلخ داستان فیلترینگ این است که اکثر قریب به اتفاق مدافعان سفت و سخت و افراطی آن در شبکه های اجتماعی نظیر ایکس(توییتر سابق) فعالیت دارند و خود را آگاه و دیگران را ناآگاه می دانند ! با وجود اینکه  رفع فیلترینگ را می توان در نقطه آغاز دانست، اما آنچنان که شنیده می شود طرفداران محدودیت طرح های برای ادامه فیلترینگ و ایجاد محدودیت هایی در سر دارند چون هنوز رسما چیزی در این خصوص اعلام نشده است باید منتظر ماند و دید تا چه حد قادر خواهند بود اندیشه های خود را  تحمیل نمایند!

دکانی که تخته نشد

 

با توجه به نیاز کاربران شبکه های اجتماعی به فیلترشکن ها همچنان این دکان  باز است  تحلیلی ها حاکی از آن است که حداقل 60میلیون ایرانی از شبکه‌های اجتماعی فیلترشده استفاده می‌کنند. با احتساب فروش ماهانه 150هزار تومانی هر نسخه فیلترشکن و در نظر گرفتن یک جمعیت 30میلیون نفری، این رقم طی یک ماه به بیش از 4هزار و 500میلیارد تومان می‌رسد. این امر نشان می‌دهد که گردش مال هنگفتی در فروش فیلترشکن‌ها وجود دارد و با مصوبه اخیر شورای عالی فضای مجازی این دکان تخته نشده است!

4 میلیون کسب و کار و 40 میلیون کاربر در اینستاگرام !

از نقطه نظر کسب و کار در شبکه های اجتماعی و همچنین پیام رسان ها، بی گمان اینستاگرام و تلگرام در صدر قرار دارند و تا زمانی که این دو پلتفرم رفع فیلتر نشوند خرید فیلترشکن و مخاطرات جانبی آن کمرنگ نخواهد شد! بر اساس تحلیل های فنی شرکت های تحلیلگر  شبکه های اجتماعی که مردادماه امسال منتشر شد کاربران ایرانی بیش از 3 میلیون و 700 هزار کسب و کار در اینستاگرام دارند و گردش سالانه خرده فروشی آنها بیش از 70 هزار میلیارد تومان است. بر اساس این گزارش 40 میلیون کاربر ایرانی در اینتساگرام فعال هستند. از طرفی 24 میلیون کابر فعال درتلگرام حضور دارند، این دو عدد در فضای فیلترشده است و نشان از ایستادگی چند ده میلیونی مقابله مدافعان فیلترینگ است. کسانی همزمان با ماهواره استارلینگ و نت بدون محدودیت جهانی ، به نظر می رسد به ناچار می خواهند از نشنیدن فاصله بگیرند و گمانه زنی ها حاکی از احتمال-هرچند بعید- رفع فیلتر اینستاگرام و تلگرام در آینده است!

انتهای پیام