تاریخ انتشار : چهارشنبه ۲۱ آذر ۱۴۰۳ - ۱۲:۳۲
کد خبر : 24826

معاون ارزی بانک مرکزی خبر داد ؛

راه اندازی بازار ارز تجاری با هدف تک نرخی شدن ارز از 26 آذرماه

راه اندازی بازار ارز تجاری با هدف تک نرخی شدن ارز از 26 آذرماه
معاون ارزی بانک مرکزی با تاکید بر اینکه بازار ارز تجاری با هدف تک نرخی شدن ارز از ۲۶ آذرماه عملیاتی می شود، کشف قیمت در این بازار را مبتنی بر عرضه و تقاضا اعلام کرد و گفت: تمام شعب ارزی شبکه بانکی به سامانه ارز تجاری متصل می شوند و ادغام سایر بازارهای ارزی در مرکز مبادله نیز با عملیاتی شدن سامانه معاملاتی بازار ارز تجاری محقق می شود.

به گزارش نماد اقتصاد، دکتر محمد آرام در دومین نشست معرفی و آشنایی فعالان اقتصادی با سامانه معاملات بازار ارز تجاری با اشاره به ویژگی های بازار ارز تجاری تصریح کرد: در این بازار که بر اساس استانداردهای بین‌الملی طراحی شده است، کشف قیمت مبتنی بر عرضه و تقاضا اتفاق می‌افتد که عرضه توسط صادرکنندگان و تقاضا توسط واردکنندگان است. همچین جورسازی یا مچینگ بین عرضه و تقاضا صورت می گیرد. این اقدام بر اساس یک الگوریتم ماشینی بدون دخالت افراد بر اساس بالاترین قیمت خرید و کمترین قیمت فروش اتفاق می‌افتد. در نهایت عملیات پایاپای و تسویه نقدی ریال و ارز به صورت متمرکز انجام می شود.

وی با اشاره به اینکه کشف قیمت در بازار ارز تجاری مبتنی بر عرضه و تقاضا اتفاق می افتد، افزود: پس از عرضه توسط صادر کنندگان و تقاضا توسط واردکنندگان، جورسازی یا مچینگ بین این دو بر اساس یک الگوریتم ماشینی بدون دخالت افراد بر اساس بالاترین قیمت خرید و کمترین قیمت فروش اتفاق می‌افتد.

عضو هیئت عامل بانک مرکزی با تاکید بر اینکه در مرحله نخست، بانک ها و شعب ارزی آنها به عنوان کارگزاران معاملاتی قرار داده شده‌اند و تقاضا و عرضه توسط بانک در فاز اول در این سامانه دیده شده است. تمام شعب ارزی بانک‌ها به این سامانه متصل شده اند و عرضه و تقاضا در این سامانه وارد می‌شود. بر این اساس، یک تخصیص معتبر به همراه ریال از جانب بانک تقاضاکننده و یک کوتاژ صادراتی به همراه ارز دریافتی یا مورد تایید بانک به عنوان بانک فروشنده وارد سامانه می شود. بعد از انجام جورسازی یا مچینگ و انجام معامله، عملیات تسویه و غیره صورت می‌گیرد. البته فعلاً تسویه ریالی بر اساس تی به علاوه یک و تسویه ارزی حداکثر بین ۷ تا ۱۴ روز انجام خواهد شد.

دکتر آرام با بیان اینکه در این سامانه هر ارزی بر اساس کارگزار یا محل آن، نماد مشخصی دارد، تصریح کرد: هر ارزی نماد مجزایی دارد و در آینده می‌تواند نمادهای بیشتری هم داشته باشند. به عنوان نمونه، یورو در چین می‌تواند یک نماد باشد و در اروپا یک نماد دیگر داشته باشد و عرضه و تقاضاها متناسب با آن شکل می‌گیرد. در حال حاضر دو جلسه معاملاتی صورت می گیرد و بر اساس آن در 26 آبان ماه این امر ابلاغ شد و یک ماه بعد از آن یعنی در ۲۶ آذر ماه، محل تخصیص ارز تمام گروه ها مرکز مبادله و محل رفع تعهد آنها نیز مرکز مبادله ارز و طلا خواهد بود.

وی افزود: در حال حاضر، عرضه‌کنندگان گروه‌های کشتیرانی، روانکارها، کربن، سیمان، کاشی، لبنیات و… هستند و طرف تقاضا نیز ماشین‌آلات، موبایل، تبلت، خودرو، کِشنده، موز، قطعات موتورسیکلت، تجهیزات و… هم به عنوان تقاضاکننده در این مرکز در نظر گرفته شده‌اند.

بانک مرکزی 1

تقاضای کارمزد ارزی از سوی بانک‌ها تخلف است

 

این مقام مسئول بانک مرکزی در خصوص تقاضای کارمزد ارزی از سوی یکی از بانک‌ها برای نقل و انتقال ارز، تصریح کرد: اگر بانکی تقاضای کارمزد ارزی کند، مرتکب تخلف شده است. یک در هزار کارمزد خریدار و یک در هزار کارمزد فروشنده است که باید به صورت ریالی دریافت شود. اگر بخواهید ارز را به ارز دیگر تبدیل کنید کارمزد مشخصی دارد که از گذشته جدول آن اعلام شده است.

وی ادامه داد: تمامی معاملات در سامانه به ثبت می‌رسد در نتیجه اگر یک فرد در یک بانک تخلفی انجام دهد امکان عرضه در بانک دیگری را نخواهد داشت؛ مانند تاثیری که چک برگشتی بر فرآیند بانکی دارد.

 

ادغام سایر بازارهای ارزی در مرکز مبادله

وی در ادامه با اشاره به اهداف راه اندازی مرکز مبادله ارز و طلای ایران خاطرنشان کرد : هدف از ایجاد مرکز مبادله ارز و طلای ایران راه اندازی بازاری مبتنی بر عرضه و تقاضا، هم برای ارز و هم برای طلا به صورت فیزیکی بود. همچنین مدیریت و بیمه معاملات ارز پیش‌بینی‌پذیر در کنار کاهش ریسک‌های نوسانات با بکارگیری ابزارهای مالی لازم از دیگر اهداف راه اندازی این مرکز است.

دکتر آرام افزود: هم اکنون نیمی از ارز اشخاص مربوط به استفاده از ارز خود بنگاه برای مصارف جاری و سرمایه‌ای و نیم دیگر آن در رابطه با واگذاری به غیر است که عملاً وارد بازار می شود. به عنوان نمونه اگر در معاملات یک سال حدود ۷۰ میلیارد دلار در نظر گرفته شود، حدود ۸ میلیارد دلار حجم این بازار می شود.

به گفته معاون ارزی بانک مرکزی به تدریج گروه های مختلف به مرکز مبادله اضافه خواهند شد. همچنین سایر بازار‌ها هم در مرکز مبادله ادغام و تلفیق خواهند شد و در آینده فقط یک بازار در حوزه ارز و طلا وجود خواهد داشت.

انتهای پیام

منبع: روابط عمومی بانک مرکزی

برچسب ها :

ناموجود