تاریخ انتشار : یکشنبه ۱۱ آذر ۱۴۰۳ - ۱۵:۲۸
کد خبر : 23964

راهکار رهایی از ناترازی انرژی؛ شکستن انحصار دولت در توزیع

راهکار رهایی از ناترازی انرژی؛ شکستن انحصار دولت در توزیع
ناترازی انرژی در حالی نقل محافل اقتصادی و سیاسی کشور شده است که فرشید شکرخدایی، رئیس کمیسیون سرمایه‌گذاری و تأمین مالی اتاق بازرگانی ایران دلیل اصلی این موضوع را انحصار دولت در شبکه توزیع و در نتیجه مقرون به صرفه نبودن برای ورود بخش خصوصی به این حوزه است.

به گزارش نماد اقتصاد، این ناترازی صاحبان صنایع را بیش از دیگران نگران کرده است، فرشید شکرخدایی در این باره گفت: سرمایه‌گذارانی که وارد حوزه تولید انرژی شدند پس از گذشت چندین سال طلب خود را از دولت دریافت نکرده اند و چون خریدار انحصاری انرژی تولید شده فقط دولت است، تولیدکننده نمی‌تواند در یک بازار رقابتی محصول خود را ارائه کند.

رئیس کمیسیون سرمایه‌گذاری و تأمین مالی اتاق ایران خاطرنشان کرد: زمانی که بازار توزیع به صورت انحصاری در اختیار فردی باشد که نظام تنظیم‌گری همان بازار را هم به عهده دارد، در نهایت شرایطی ایجاد می‌شود که جذابیت تولید آن محصول از بین می‌رود.

وی یادآور شد: سال گذشته شرکت توانیر بالغ بر ۶۰ هزار میلیارد تومان سود کرد و برای سال جاری هم پیش‌بینی می‌شود بین ۸۰ تا ۱۱۰ هزار میلیارد تومان سود به این شرکت تعلق بگیرد. این درحالی است که قرار نبود این شرکت سودی داشته باشد!

این فعال اقتصادی راه‌حل ناترازی انرژی را در ایجاد بازار رقابتی و نظام تنظیم‌گری مستقل دانست و گفت: باید وظیفه رگلاتوری را از وزارت نیرو بگیریم و یک سیستم مستقل برای این منظور طراحی کنیم؛ علی‌رغم اینکه بخش خصوصی ۶ سال است که برای رسیدن به این هدف مهم برنامه‌ریزی کرده و یک الگو پیشنهاد داده، همچنان وزارت نیرو و نفت در برابر اجرای آن مقاومت می‌کنند.

خبر پیشنهادی:  سهمیه بنزین چه تغییری می‌کند؟

شکرخدایی از وضعیت مشابه در روند تولید و توزیع برق، گاز و سایر انواع انرژی سخن گفت و افزود: اگر نظام تنظیم‌گری در بازار انرژی اصلاح شود، مقوله احداث نیروگاه هم جذاب می‌شود. این جذابیت، سرمایه‌گذاران جدید را دعوت می‌کند و به دنبالان مسئله ناترازی حل می‌شود. متأسفانه چون امروز تنها جذابیت حوزه انرژی در روند توزیع آن است که به صورت انحصاری در اختیار دولت است، در نتیجه سرمایه‌گذاری اتفاق نمی‌افتد.

عضو هیات نمایندگان اتاق ایران درباره میزان سرمایه‌گذاری مورد نیاز در حوزه انرژی گفت: برای حل ناترازی‌ها به ۴۰ تا ۶۰ میلیارد دلار سرمایه‌گذاری نیاز داریم که دولت نمی‌تواند در این حوزه کاری کند. پس تنها راه، ورود بخش خصوصی است؛ اما بخش خصوصی نگران است به محض اینکه مشکل ناترازی حل شد، مجدد انحصارگری‌ها و تنظیم‌گری‌های دولت از سرگرفته شود. بنابراین همچنان رغبتی برای ورود به این حوزه وجود ندارد.

انتهای پیام

منبع:ایسنا

ناترازی انرژی

برچسب ها :

ناموجود