پیامد چند دهه ستیز با طبیعت عریان می شود؛
زیر پای نیمی از ایران و ایرانیان در خطر خالی شدن !
زمین با کسی شوخی ندارد، تخریبش که کردی میلیون ها سال نیاز است آبادش کنی و در تمام این سال ها پاسخ ستیزهایت را به سختی می دهد هم مالی و هم جانی!
به گزارش نماد اقتصاد، وقتی گوش شنوایی برای چند دهه هشدارهای فعالان محیط زیست و به عبارتی صحیح تر عاشقان بی چشمداشت طبیعت، وجود نداشته باشد و روز به روز و سال به سال عمق این بی توجهی عریان تر شود نتیجه اش می شود نقطه ای که در آن ایستاده ایم؛ علاوه بر تمام تبعات مستقیم و غیر مستقیمی که حاصل نابود کردن محیط زیست است حالا نیمی از جمعیت بیش از ۸۰ میلیونی کشور پهناور ایران یا در مجاورت یا روی جاهایی زندگی می کنند که هر آن ممکن است زیر پایشان خالی شود، چرا؟
چون اختراع دوباره چرخ و رویکردهای بنیان سوز و غلطی همچون خودکفایی کشاورزی، سدسازی بی رویه ، ایجاد صنایع آب بر در دل کویر و چندین عامل بزرگ دیگر آب های زیر زمینی و حتی ذخایر استاتیک آب را به غارت برده و به تدریج جایی برای سکونت باقی نمی ماند…
بعد دیگری از این فاجعه را علی بیت الهی ،عضو هیات علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی، در گفت و گو با تسنیم این گونه یادآور می شود:حدود سه تا پنج درصد پهنههای فرونشست زمین در کل دنیا نرخ فرونشستشان بالای ۱۰ سانتیمتر دارند و بقیه پهنهها معمولاً اعداد فرونشست پایینتری دارند.
وی افزود: نکته مهم این است که در کشور ما ایران، در ۱۱ استان این عدد بالای ۱۰ سانتیمتر است. فرونشست در این ۱۱ استان هم تنها در یک نقطه نیست و در چند نقطه از هر استان، فرونشست به بیش از ۱۰ سانتیمتر در سال میرسد.
وی بیان کرد: از نظر تعدد پهنههای فرونشست در استانهای مختلف، ایران رتبه اول جهانی را دارد. از نظر عدد فرونشست، جزو سه کشور اول دنیا هستیم و از نظر وسعت درگیری سکونتگاههای شهری و روستایی نیز، اولین کشور دنیا از نظر خطر فرونشست زمین هستیم.
رئیس بخش زلزلهشناسی مهندسی و خطرپذیری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی با ارائه آمار و رتبه فرونشست زمین در نقاط مختلف کشور از جمله کرمان، البرز، تهران، گیلان، اصفهان، خراسان رضوی، گلستان و … تصریح کرد: به طور کلی، در تمامی استانهای کشور به جز استان گیلان، پهنهها و لکههای فرو نشستی شناسایی شده و به نقشه در آمده است. بیشترین وسعت پهنههای فرو نشستی در استان خراسان است. بعد از آن، استانهای فارس، کرمان، اصفهان و تهران به ترتیب در معرض فرونشست قرار دارند.
وی تاکید کرد: با این تفاسیر حدود ۵۰ درصد سکونتگاههای جمعیتی کشور روی پهنههای فرونشست یا در مجاورت آن واقع شدهاند.
وی گفت: زیرساختهای اصلی کشور شامل خطوط انتقال نفت، پتروشیمی، گاز، خطوط انتقال آب و فاضلاب، دکلهای انتقال نیرو، جادهها، راهآهنها و فرودگاهها، به طور گستردهای در تلاقی با پهنههای فرونشست زمین واقع شدهاند.
انتهای پیام