دانش‌بنیان؛ موتور محرک رشد و توسعه در ذوب آهن اصفهان

به گزارش نماد اقتصاد از روابط عمومی شرکت ذوب آهن اصفهان، احمد جاودانی سرپرست نیروگاه مرکزی در این خصوص گفت: این نیروگاه یکی از منابع تامین بخار برای مصرف در کارخانه ذوب‌آهن اصفهان است. بخار با سوزاندن گاز طبیعی و گازهای فرایندی در دیگ‌های بخار تولید و به بخش‌های مصرف کننده ارسال می‌شود. نیروگاه‌های ذوب‌آهن به گونه ای طراحی شده‌اند که بتوانند دو گاز فرایندی که در دو بخش کوره‌بلند و کک‌سازی به دست می‌آید را به مصرف رسانند که در نتیجه مصرف گاز طبیعی کاهش پیدا می‌کند.

جاودانی در ادامه گفت: از مشکلات گازهای فرایندی وجود رطوبت و ذرات معلق همراه این گازهاست که در فرایند احتراق وارد بویلرها شده و بر روی سطوح حرارتی رسوب می‌کنند که موجب کاهش انتقال حرارت و راندمان بویلرها همچنین افزایش دما در نقاطی که نباید دمای بیش حد بالا داشته باشند می شود از این رو وجود این رسوبات و نیاز به حذف آن‌ها همواره از معضلات نیروگاه‌ها در ذوب‌آهن اصفهان بوده است.

امید ترک لرکی معاون تصفیه‌خانه شیمیایی ذوب‌آهن اصفهان در خصوص رفع مشکل یاد شده گفت: در گذشته حذف رسوبات جداره خارجی لوله های دیگ‌ها به روش مکانیکی صورت می گرفت که این روش تاثیر مطلوب را نداشت. با تحقیق به این نتیجه رسیدیم که به روش شیمیایی که از متدهای روز دنیا است می‌توان رسوبات را حذف کرد که به سه صورت آفلاین، آنلاین و تزریق مداوم برای پیشگیری از تشکیل رسوب انجام می‌شود. با بررسی بیشتر متوجه شدیم یک شرکت دانش‌بنیان داخلی از این روش در کوره های کراکینگ پتروشیمی استفاده می کند. روش آفلاین به این صورت عمل می‌کند که مواد شیمیایی روی لوله‌ها پاشیده شده موجب تغییر ماهیت دادن رسوبات می شود و نقطه ذوب آن‌ها را پایین می‌آورد بنابراین پس از در مدار قرار گرفتن دیگ، رسوبات متلاشی شده و از روی لوله‌ها حذف می‌شوند. روش آفلاین به دلیل کارایی بیشتر در تجهیزات نیروگاهی ذوب‌آهن مورد استفاده قرار گرفت. به این ترتیب در کنار بالا رفتن بازده دیگ‌ها، عمر آن‌ها نیز افزایش می‌یابد.