چشم‌انداز بازار سکه و طلا چیست؟

به گزارش نماد اقتصاد، با توجه به آغاز روند رو به کاهش قیمت‌ها، روزنه‌های امید برای شکل گیری روند نزولی قیمت‌ها در بازار طلا و سکه پررنگتر شده بود اما دیری نپایید که افزایش قیمت انس جهانی بار دیگر این بازار را با شیب رو به صعود همراه کرد.

براین اساس این پرسش مطرح شد که آیا بازار طلا و سکه به ثبات می‌رسد یا قرار است روند صعودی قیمت‌ها ادامه پیدا کند‌؟ این درحالیست که با توجه به شرایط حاکم بر بازار طلا و سکه، کارشناسان و فعالان این حوزه برقراری ثبات در این آشفته بازار را نزدیک نمی‌بینند.

نوسان قیمت انس جهانی با شیبی صعودی، در حالی بازار سکه و طلا را ملتهب کرده  که به گفته کارشناسان چنین بازاری به دلیل هیجان افت و خیز بهای اونس جهانی، معلوم نیست چه زمانی به ثبات برسد.

افزایش قیمت اونس جهانی طی چند روز گذشته، موجب تغییر نرخ سکه و طلا در بازار داخل شده است؛ بررسی تغییرات قیمتی این بازار در یک ماه اخیر نشان می‌دهد که قیمت هر گرم طلای ۱۸ عیار که در ماه گذشته به چهار میلیون و ۷۰۰ هزار تومان  رسیده بود و همچنان مسیر افزایشی را در دیش دارد؛ این درحالیست که با پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، در ابتدا بازار طلایی روندی کاهشی به خود گرفت و طی دو هفته به حدود چهار میلیون ۲۰۰ هزار تومان رسید.

افت تدریجی قیمت که بیشتر متاثر از نزولی شدن بهای انس جهانی و همچنین تغییرات ایجاده شده در قیمت رمز ارزها بود، معامله‌گران را بر سر دو راهی قرار داد؛ به طوری که بسیاری به امید افت بیشتر قیمت‌ها، از خرید منصرف شدند؛ اما اکنون با گذشت یک ماه، قیمت این کالا چند روزی است دوباره بر مدار رشد قرار گرفته است.

افزایش قیمتی که ناشی از بازگشت دوباره بهای اونس جهانی طلا در پی فعل و انفعالات سیاسی و تصمیمات اقتصادی برخی کشورها بوده، قیمت طلا و سکه را در بازار داخل افزایشی کرده است تا داد و ستد طلا همچنان با نوسان قیمت و البته شیبی رو به بالا انجام شود. در چنین شرایطی برخی که طی ماه گذشته در اوج قیمت، اقدام به خرید طلا کرده بودند و با افت نرخ آن در هفته‌های گذشته فکر می‌کردند، تصور داشتند که با زیان مواجه شده‌اند اما اکنون رشد دوباره قیمت‌ها، نشان داده که اشتباه می‌کردند.

تغییر اونس جهانی طلا که یکی از اصلی ترین فاکتورهای ایجاد نوسان قیمت طلا در بازار بوده و از سوی دیگر در کنار افت و خیز نرخ ارز در بازار داخلی که دیگر عامل موثر بر بازار سكه و طلاست، قیمت سکه و طلا را در بازار با نوسان قیمت همراه کرده است.

به اعتقاد کارشناسان این حوزه، خرید طلا برای کسب سود مناسب، همیشه نیازمند گذشت زمان است و اگر کسی طلا را حتی در موقعیت افت و کف قیمت، خریداری کند اما پس از مدت کوتاهی آن را بفروشد، شکی نیست که نه فقط عایدی از این معامله نداشته که  بالعکس ممکن است ضرر هم بکند. به همین دلیل است که خریداران طلا نباید دغدغه یا نگرانی نسبت به افت قیمت طلا را در برخی موقعیت‌های زمانی داشته باشند؛ چراکه طلا همیشه در دراز مدت سود مناسبی را نصیب خریداران آن می کند.

البته نباید تاثیر سیاست‌های بانک مرکزی با عرضه گسترده شمش و سکه با ضرب سال جاری را در کاهش قیمت طلا در هفته های گذشته نادیده گرفت؛ چرا که این اقدام موجب شد سطح تقاضا برای خرید سکه در بازار کاهشی شده و سکه را از نرخ حباب‌گونه حدود ۵۵ میلیون تومان، مجدد به کانال ۴۹  میلیون تومان بازگرداند. بنابراین اگر بانک مرکزی بازار سکه را با چنین شیوه ای سامان نمی‌بخشید، بی تردید حباب قیمت این کالا همچنان بیشتر می‌شد.

بازار ارز کشور طی یکی دو سال گذشته مقاومت خوبی در برابر رخدادها متعدد و حوادث امنیتی منطقه داشته است، علاوه بر این حراج سکه توسط بانک مرکزی در مرکز مبادله ارز و طلای ایران، رویکرد مناسبی برای کنترل نوسانات بازار طلا و ارز بوده است

حراج سکه با ضرب سال جاری، مانعی برای افزایش قیمت حباب 

کارشناسان معتقدند بازار ارز کشور طی یکی دو سال گذشته مقاومت خوبی در برابر رخدادها متعدد و حوادث امنیتی منطقه داشته است. علاوه بر این حراج سکه توسط بانک مرکزی در مرکز مبادله ارز و طلای ایران، رویکرد مناسبی برای کنترل نوسانات بازار طلا و ارز بوده است. البته اینکه چرا نرخ ارز بدون هیچ دلیل و توجیه اقتصادی پس از ثبات قیمتی دچار تغییر متاثر از جوسازی و فضاسازی‌های روانی ناشی از اتفاقات و تحولات منطقه بوده است و به احتمال فراوان با کاهش تنش های سیاسی هم چنین بازگشت آرامش به منطقه خاورمیانه قیمت طلا و ارز کاهشی خواهد شد.

این در حالی است که بانک مرکزی در ثبات بازار ارز کشور طی یکی دو سال گذشته عملکرد مطلوب و مناسبی داشته است؛ هرچند وضعیت موجود، ایده‌آل نیست اما این نهاد با اجرای سیاست‌های اصولی توانسته، نوسانات در این بازار پر تلاطم را به حداقل برساند؛ بگونه‌ای که در مقایسه با سال‌های گذشته، بازار ارز شرایط به مراتب بهتری را سپری کرده است.

در مورد علل افزایش قیمت طلا نیز همانطوری که گفته شد افسار قیمت این کالا در دست اونس جهانی است. اونس جهانی طلا که بسیاری معتقد بودند پس از رشد تدریجی طولانی آن دوباره نزولی خواهد شد و بعید است به این زودی‌ها رکوردشکنی کند اما اینگونه نشد.

محمد کشتی آرای- نایب رئیس سابق اتحادیه طلا و جواهر تهران  در مورد وضعیت این روزهای بازار طلا و سکه، با توجه به نوسانات نرخ ارز و انس جهانی- اظهارداشت: بازار ارز، سکه و طلا تا روز سه شنبه هفته گذشته آرام و بدون نوسان همراه بودند اما با جهش قیمت انس جهانی پس از یک مدت کاهش قیمت این کالا باعث شد تا قیمت سکه، طلا و حتی ارز دوباره بر مدار رشد قرار گیرند. بطوریکه قیمت سکه امامی دو میلیون ۳۷۰ هزار تومان گرانتر و طلا نیز با افزایش قیمت مواجه شد.

وی افزود: افزایش قیمت انس جهانی طلا ناشی از یک سری اتفاقات جهانی است که همزمان با هم رخ داده است، برخی فعل و انفعالات ایجاد شده نظیر تصمیمات اقتصادی و سیاسی در دنیا بخصوص اروپا و آمریکا باعث شد تا بهای انس جهانی طلا طی اواخر هفته گذشته ١٣٧ دلار افزایش پیدا کند

بازگشت دوباره هیجان به بازار طلا و ارز!؟

این کارشناس بازار سکه و طلا با بیان اینکه افزایش قیمت اونس جهانی طلا ناشی از اتفاقات جهانی بوده که همزمان رخ داده است، گفت: هر چند تصویب قطعنامه شورای حکام آژانس علیه برنامه هسته‌ای ایران تاثیری بر روی قیمت طلای جهانی ندارد اما برخی فعل و انفعالات ایجاد شده نظیر تصمیمات اقتصادی و سیاسی در دنیا بخصوص اروپا و آمریکا باعث شد تا بهای اونس جهانی طلا طی اواخر هفته گذشته ١٣٧ دلار افزایش پیدا کند. از طرفی باید گفت؛ چنین موضوعی بخصوص سیاست های خصمانه اروپا و آمریکا علیه ایران بی تردید تاثیر خود را بر روی ارز گذاشته است و این مسائل موجب شده تا قیمت ارز نیز طی روزهای گذشته بدون هیچ مبنا و اساس اقتصادی بر مدار رشد قرار گیرد.

وی پیش‌بینی قیمت طلا و سکه در روزهای آینده را سخت دانست  و تصریح کرد: معلوم نیست قیمت اونس جهانی طلا طی روزها یا هفته های آینده چگونه رقم خورد همچنین بازار ارز در داخل به چه صورت مدیریت شود. اما آنگونه که مشخص است زمانی که نوسات قیمتی در بازار اتفاق می افتد بازار به رکود فرو می رود و داد و ستدها کم می شود آنطور که طی دو سه روز گذشته معامله طلا و سکه در بازا به نسبت روزهای ماقبل کم شده است.

گزارش های موجود بیانگر این است که قیمت جهانی طلا در آستانه بیشترین افزایش هفتگی طی یک‌سال گذشته قرار دارد. همچنین افزایش تمایل از سوی برخی کشورها برای خرید این کالا به‌عنوان یک پشتوانه ایمن در شرایط فعلی منطقه، از این فلز گران‌بها حمایت کرده ‌است. از طرفی نیز سرمایه‌گذاران درحال بررسی دورنمای کاهش نرخ بهره در آمریکا هستند. در چنین شرایطی کارشناسان می گویند؛ تمایل به خرید طلا به‌خاطر تنش‌های ژئوپلیتیکی، مخاطرات اقتصادی و فضای نرخ پایین بهره افزایش یافته است.

به هر حال هر چند افزایش قیمت انس جهانی و برخی اتفاقات سیاسی و بین المللی بر روی قیمت طلا و ارز تاثیر گذاشته و قیمت این کالاها در بازار صعودی شده اند، اما کارشناسان تاکید دارند؛ خریداران این کالاها بی گدار به آب نزنند چرا که ریسک معامله در چنین مواقعی بالاست.

انتهای پیام