با کارت یارانه می‌توان وام گرفت؟

به گزارش نماد اقتصاد، یکی از مشکلات رایج هنگام درخواست تسهیلات از بانک‌ها و صندوق‌های قرض‌الحسنه، یافتن ضامن معتبر است. این مسئله موجب می‌شود که طرح‌های مرتبط با دریافت وام با ضمانت کارت یارانه، به دلیل بهره‌مندی اکثریت مردم از یارانه، با استقبال مواجه شود.

ماجرای وام با کارت یارانه از سال ۱۳۹۶ با صدور بخشنامه‌ای از سوی بانک مرکزی آغاز شد. با وجود اینکه بانک‌ها در آن زمان اعلام کردند که منابع کافی برای ارائه وام یارانه‌ای ندارند و بانک مرکزی نیز تکلیفی بر آنها تحمیل نکرد، موضوع همچنان مطرح بود. با شیوع ویروس کرونا در سال ۱۳۹۸، دولت دوازدهم وام‌های یک میلیون تومانی ارائه داد که اقساط آن از حساب کارت یارانه دریافت‌کنندگان کسر می‌شد.

در سال‌های بعد، اخبار متعددی درباره اعطای وام با ضمانت کارت یارانه منتشر شد که اغلب توسط دولت تکذیب شدند. با این حال، همچنان این سوال باقی است که آیا امکان دریافت وام با استفاده از کارت یارانه وجود دارد؟

در سال‌های اخیر، برخی بانک‌ها از حساب یارانه سرپرستان خانوار برای تسهیل پرداخت وام‌های خرد استفاده کرده‌اند. برای مثال، بانک کشاورزی در اواخر دهه ۹۰، به عنوان نخستین بانک، تسهیلاتی تحت عنوان یارا کارت اعتباری برای کشاورزان فراهم کرد. این کارت، که پشتوانه آن حساب یارانه کشاورزان بود، امکان خرید کالاها و خدمات تا سقف ۵۰ میلیون ریال را فراهم می‌کرد.

با این وجود، برخی شایعات نیز درباره ارائه وام با کارت یارانه از سوی صندوق‌های قرض‌الحسنه و بانک‌ها منتشر شده که صحت ندارد. به عنوان نمونه، اخیراً یک صندوق قرض‌الحسنه در تهران ادعا کرده بود که با کارت یارانه وام ۱۰ میلیون تومانی ارائه می‌دهد، اما این موضوع بلافاصله توسط پلیس فتا تکذیب شد.

در بهمن ماه سال گذشته، مجلس شورای اسلامی طی بررسی بودجه سال ۱۴۰۳، تصویب کرد که حساب یارانه و سهام عدالت می‌توانند به عنوان ضامن برای دریافت تسهیلات بانکی به کار روند. با اینکه این موضوع در بودجه سال پیش نیز مطرح شده بود، اجرای کامل و مؤثری نداشت. مخالفان این طرح معتقدند که موجودی حساب یارانه افراد به اندازه‌ای نیست که بتواند به طور کامل ضمانت وام‌های با مبالغ بالا مانند وام ازدواج را پوشش دهد. بنابراین، ضمانت با استفاده از یارانه و سهام عدالت، تنها برای وام‌های کوچک عملی است.

 

منبع: اقتصادآنلاین