کارآمدی در سابقه مدیریتی، ضرورت انتخاب دبیر مناطق آزاد
به گزارش نماد اقتصاد، جمعی از فعالان اقتصادی مناطق آزاد خطاب به مسعود پزشکیان، در نامه ای سرگشاده دغدغه های خود را نسبت به انتخاب دبیر و مدیران مناطق آزاد بیان کردند. متن نامه به شرح ذیل است:
جناب آقای رئیسجمهور تا اینجای کار نشان داده اید که ملاک کار و تصمیمگیری برایتان، شواهد عینی، دادههای آماری و ملاحظات مبتنی بر واقعیت است، نه شعارها و برنامههایی که هیچ نسبتی با واقعیت ندارند.
گذشته از آن، هم در دوران انتخابات و در میز مناظرات و بر اساس شنیده ها در نشستهای پس از تشکیل دولت، نکاتی را درباره مناطق آزاد بیان کردید. اتفاقا این نکات، ناظر بر مشکلات فعلی و فاصله این مناطق با جایگاه واقعی آن است.
به عنوان مثال تاکید بر گسترش ارتباطات با همسایگان یا تقویت مبادلات مرزی باهدف مهار فقر در این مناطق از جمله این نکات است که ربط مستقیم با مناطق آزاد دارد.
اما در کنار این جزئیات، کلیات دیگری نیز از سوی حضرتعالی مورد اشاره و تاکید بوده است که نمیتواند با وضعیت مناطق آزاد کشور بیارتباط باشد.
مهاجرت نخبگان از کشور، فرار سرمایه، استفاده نکردن از ظرفیتهای ژئوپلتیک ایران، کنار گذشتن ظرفیتهای کارشناسی و نخبگانی کشور، از جمله این نکات است.
ربط این مسائل کلی با مناطق آزاد کشور این است که در سه سال گذشته، متاسفانه همان آسیبهایی که متوجه بخشهای مختلف کشور شده، متوجه مناطق آزاد هم شده است.
خروج فعالان اقتصادی که راهگشای فعالیتها در مناطق آزاد بودند، فرار سرمایه از مناطق آزاد، بروز اشکالات جدی در مدیریت، نظام اداری و بروکراسی و درنهایت مهاجرت فعالان اقتصادی و نخگبان بازار تجارت و تولید از مناطق آزاد به کشورهای همسایه، آسیبهایی است که در سه سال اخیر به ظرفیت اقتصاد ملی ما واردشده است.علت این نزول تدریجی اما شدید جایگاه مناطق آزاد، تبدیل آن به جایی برای سهمدهیهای سیاسی و انتصابهای بدون کارشناسی بوده است.
در سالیان اخیر در دبیرخانه مناطق آزاد و نیز در برخی از مناطق، مدیرانی هدایت امور را برعهده داشتند که درکی از اقتصاد، اعداد، ارقام، سیاست همسایگی، جایگاه مناطق آزاد در اقتصاد ملی و نقش آن در توسعه مناطق مختلف کشور نداشتند.
بکار گماردن افرادی با چنین ضعفهایی معضلات دیگر این مناطق را تشدید کرد و درنهایت به دلیل ناتوانیهای مدیریتی، افراد برای ساکت کردن منتقدان ترفندی جز سهمدهی به آنان نداشتند! نتیجه این وضعیت، تشدید مشکلات بود.
با توجه به این ملاحظات، و نیز با نگاه به رنجهای امروز مناطق آزاد کشور، به عنوان یکی از شریانهای جدی حیات اقتصادی در دورن تحریم، انتظار فعالان اقتصادی و سرمایهگذاران از رئیس جمهوری درباره این مناطق، اینطور قابل دستهبندی است:
در انتخاب مدیران، بهویژه دبیر شورایعالی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی کشور به شاخصهایی چون کارآمدی مدیریتی و سابقه کافی و البته موفق در پیشبرد طرحها و برنامهها دقت شود.
دبیر مناطق آزاد، نه تنها باید به اصول مدیریتی آشنا و کارنامه موفقی داشته باشد، بلکه باید با اصول اقتصاد، آمار و اعداد نیز آشنا باشد.
عدد نفهمیدن مدیران در دوره گذشته یکی از خسارتهای جدی وارده به این مجموعه بود.
دبیر مناطق آزاد میبایست شناخت و ارتباط کافی در سیاست داخلی داشته و پیشبرنده رویکرد وفاق ملی دولت باشد.
دبیر مناطق آزاد نخواهد توانست بدون ارتباط موثر با مجلس و نمایندگان، مشکلات مناطق آزاد در حوزه قوانین، از جمله سختگیریهای مالیاتی و قوانین دست و پاگیر و موارد مشابه را حل کند.
و در نهایت، دبیر مناطق آزاد باید چهرهای به نسبت ملی و موجه باشد که علاوه بر ارتباط موثر با وزیر اقتصاد، توانایی ارتباط با اجزای مرتبط دولت و نیز بخشهای مختلف حاکمیتی را داشته باشد.
جناب آقای دکتر پزشکیان رئیس جمهور محترم؛ ما فعالان اقتصادی و سرمایهگذاران در مناطق آزاد که دغدغه ملی ارتقای جایگاه ایران در منطقه را داریم، معتقدیم که رسیدن به این هدف بدون توجه به نکات مورد اشاره ممکن نیست.
میدانیم که مهمترین دغدغه شما نیز اعتلای ایران اسلامی و شکوه هرچه بیشتر آن و درنهایت بهبود زندگی هموطنان ما است. ما در این مسیر به شما دست یاری میدهیم، اما انتظار داریم شما نیز دستی یاریگر را برای حوزه مهم مناطق آزاد انتخاب کنید.
” و من الله التوفیق “
جمعی از فعالین اقتصادی و سرمایه گذاران مناطق آزاد و ویژه اقتصادی