دستاورد ۱۰ میلیارد دلاری طرح کیمیای «فملی» برای کشور

به گزارش نماد اقتصاد، صنعت مس با تغییرات رخ داده در صنایع جهان از جمله افزایش تقاضا برای خودروهای برقی با اقبال خوبی مواجه شد که به یکبار قیمت های جهانی را افزایش و رکورد قیمتی را به ثبت رساند. همین موضوع باعث شد تا شرکت ملی مس ایران به سراغ توسعه های حداکثری رفته و میزان تولیدات خود را افزایش دهد.

بر همین اساس و پس از افزایش عملیات های استخراج در این مجموعه، طرح تولید یک میلیون تن کاتد تا سال 1407 در دستور کار این مجموعه قرار گرفت. این طرح نیازمند 629 میلیون تن عملیات خاکی، 177 میلیون تن سنگ سولفوری،کنسانتره مس 4میلیون و 251 هزار تن است که در نهایت به تولید یک میلیون تن کاتد برسد.

اما در کنار این موارد که به عملیات معدنی باز می گردد، باید ماشین آلات معدنی نیز افزایش پیدا کرده و همچنین زیرساخت هایی همچون احداث جاده، تامین آب احداث سد باطله و… هم در دستور کار قرار بگیرد.

در همین نگاه کلی ابعاد پروژه مشخص است که اعداد نشان می دهد باید سرمایه گذاری مناسبی انجام شود. در همین زمینه شرکت تامین سرمایه کیمیا در زیرمجموعه ملی مس کار خود را برای تامین سرمایه آغاز کرد. روند فعالیت های این مجموعه نشان می دهد که «فملی» مشکلی در تامین سرمایه برای اجرای این طرح که به طرح کیمیا معروف است ندارد. البته در ابتدای طرح این موضوع و اطلاع رسانی درباره آن نقدهای بسیاری صورت گرفت و برخی تحقق این عدد را به ویژه در شرایط تحریمی غیر ممکن می دانستند.

اما نگاهی به اقدامات ملی مس نشان می دهد، تمام ملزومات برای این تولید در اختیار فملی است اما آن چیزی که می تواند تحقق این برنامه را تحت تاثیر قرار دهد تحریم های خارجی نیست بلکه خود تحریمی های داخلی می تواند موانع ای را در این مسیر قرار دهد.

اما چالش هایی که از آنها به عنوان خودتحریمی یاد می شود را می توان در حوزه وزارت نیرو در بحث تامین انرژی، در حوزه سازمان حفاظت محیط زیست و… مشاهده کرد. درواقع اصلی ترین چالش های این طرح بزرگ را می توان در چنین مواردی شاهد بود.

در حالی که حجم این طرح به اندازه ای بزرگ است که به گفته برخی کارشناسان شرکت ملی مس می تواند معادل 10 میلیارد دلار برای مردم برکت داشته باشد. نکته جالب آن است که در دوران ریاست جمهوری خاتمی یک سال صادرات صنعت نفت به 10 میلیارد دلار رسید یا زمانی ترکیه با بحران مواجه بود و اردوغان از قطر 10 میلیارد دلار جهت حل این بحران قرض گرفت. این مثال ها نشان می دهد طرح کیمیا طرحی بسیار بزرگ است که تحقق آن می تواند انقلابی عظیم در صنعت مس کشور به همراه داشته باشد.

درنتیجه امروز ملزومات اصلی یعنی میزان ذخیره زمین شناسی اثبات شده مس در کشور، سرمایه در اختیار شرکت ملی مس و همچنین توانمندی اجرای پروژه و تامین قطعات و تجهیزات حاکی از آن است که تحقق این برنامه چندان کار سختی نیست. اما نکته مهم آن است که اهمیت اجرای این طرح نیز برای ارگان ها و سازمان های مرتبط دیگر نیز به اثبات برسد. درواقع سازمان های مرتبط با این حوزه باید به ضرورت اجرای طرح 1 میلیون تن کاتد مس پی برده و در حوزه فرابخشی اقدامات مربوط به خود را اجرایی کنند.

ایران در بحث ذخایر در رتبه پنجم دنیا قرار گرفته است و همین رده بندی نشان می دهد باید از ذخایر در اختیار بهره برداری و به ارزش افزوده بیشتری دست یافت. با تولید فعلی شرکت ملی مس برای بالغ بر یک قرن آینده ذخایر معدنی کشف شده است پس سهامداران فملی نباید نگرانی از بابت تامین مواد اولیه داشته باشند.

از سویی دیگر در دو سال اخیر انقلابی در تکنولوژی های مربوط به فرآوری مواد معدنی انجام شده و این شرکت توانست از ظرفیت های موجود خود عبور کند. در نتیجه این شرکت امروز آماده اجرای طرح کیمیا است و تنها عزم ملی که باید آن را هماهنگی میان دستگاه ها و ارگان های مرتبط معنی کرد می تواند تحقق آن را ممکن کند.