چرا مدارس دولتی از مدارس غیردولتی عقب ماندند؟

به گزارش نماد اقتصاد، دیگر بوی ماه مدرسه تنها کلمه ای نوستالژی است و باید به فکر جیب پدر خانواده ها بود. البته پدر خانواده هایی که درامدشان تنها ماهی 8میلیون تومان در ماه بر اساس حقوق وزارت کاراست.

بر این اساس خبرنگار نماد اقتصاد به سراغ مدارسی رفته که شهریه آن ها سربه فلک می کشد.

قابل ذکر است در مدارس دولتی مدیر مدرسه حق دریافت هیچ گونه وجهی برای ثبت نام دانش آموزان ندارد. اما یکسری هزینه های جانبی وجود دارد.

از جمله هزینه هایی که والدین برای ثبت نام فرزندشان در مدارس دولتی باید در نظر بگیرند موارد زیر است:

  • هزینه بیمه
  • هزینه کتاب ها
  • هزینه سرویس ایاب و ذهاب (در صورتی که از سوی مدرسه تعیین شود)
  • هزینه لباس مدرسه
  • هزینه جوایز و هدایای اعطایی در طول سال
  • هزینه کلاس های فوق برنامه

علاوه بر این موارد خانواده ها باید به فکر کفش مناسب مدرسه، کوله پشتی و لوازم التحریر نیز باشند . بنابر این از نظر مسئولین پدر خانواده با حقوق ماهی 8میلیون و کرایه خانه و هزینه های خوراک و پوشاک، چگونه از پس هزینه های مدارس دولتی بر بیاد؟

با وجود تصویب قوانینی مبتنی بر عدم مجوز لازم برای دریافت وجه از والدین در هنگام ثبت نام دانش آموزان در پایه اول ابتدایی، برخی از مدارس به علت داشتن شرایط متفاوت، اقدام به دریافت این سری از وجوه از والدین می کنند.

پرداخت هزینه های ضروری و منطقی برای ثبت نام دانش آموزان در پایه اول ابتدایی و در مدارس دولتی ممانعتی با قانون ذکر شده ندارد و شرط استمرار و تکمیل فرآیند ثبت نام است.

  • هزینه های مجاز برای مدارس ابتدایی
  • هزینه های مرتبط با واحد سنجش دانش آموزان
  • هزینه های مرتبط با واحد واکسیناسیون
  • هزینه های تایید پزشک در مرکز بهداشت
  • تهیه مواد بهداشتی از قبیل دهانشویه و فلوراید
  • سرویس رفت و آمد
  • هزینه وسایل کمک آموزشی
  • شرایط کمک مالی به مدارس دولتی

بر اساس ماده 30 قانون آیین اجرایی مدیران مدارس حق دریافت هیچ گونه وجهی در ازای ثبت نام دانش آموزان در مدارس دولتی را ندارند.

 

هزینه های مدارس غیر انتفایی چه قدر است؟

بر اساس قوانین کادر مدیریتی مدرسه می‌تواند با توجه به امکاناتی که ارائه می‌دهد، میزان شهریه را تغییر دهد. با توجه به هزینه‌های مختلف، برآورد می‌شود که شهریه مدارس غیرانتفاعی بین 5 الی 48 میلیون تومان در سال تحصیلی گذشته متغیر بود.

اما امسال پایه این قیمت ها بر روی50 میلیون و بالای 100 میلیون بر اساس منطقه زندگی و خدمات ارایه شده مدارس متغیر است.

درست که مدارس غیر انتفایی همیشه برای بچه های تقریبا از ما بهترون بوده است، اما کیفیت بد آموزش در مدارس دولتی، والدین با درآمد پایین سخت گیر به تحصیل فرزند، گاهی مجبور به ثبت نام فرزندان خود در مدارس غیردولتی می شوند.

بودجه‌ مدارس دولتی توسط دولت تامین می‌شود. بودجه‌ای حداقلی که باید تمامی مدارس دولتی کشور را پوشش دهد. طبیعتا امکانات این مدارس نیز متناسب با همین بودجه، محدود و حداقلی است. اما چرا باید بودجه این مدارس حداقلی باشد؟ مگر غیر از این که کودکان و نوجوانان جز سرمایه های کشور محسوب می شوند و آینده یک مملکت را رقم می زنند؟!

این تفاوت در مدارس غیر انتفایی، فقط مربوط به امکانات رفاهی و فوق‌برنامه نمی‌شود؛ بلکه شرایط ضروری تحصیل را نیز در بر می‌گیرد.

به‌عنوان مثال در مدارس غیرانتفاعی، کیفیت میز و صندلی‌ها بهتر است. ظاهر مدرسه تمیزتر به‌نظر می‌رسد. به‌جای تخته‌سیاه عمدتا از وایت‌برد یا نمایشگر‌های دیجیتال استفاده می‌شود. امکانات گرمایشی و سرمایشی آنها نیز بیشتر و مدرن‌تر بوده و تجهیزات امنیتی بهتری در مدرسه فراهم می‌شود.

از تجهیزات مربوط به کلاس‌ها که بگذریم، در مدارس غیرانتفاعی، امکانات ورزشی بهتر و بیشتری هم فراهم می‌شود. درحالی‌که در مدارس دولتی اغلب به زمین‌های آسفالت، توپ، دروازه‌ها و تورهای حداقلی و قدیمی بسنده می‌شود، مدارس غیرانتفاعی، عمدتا سالن‌های ورزش اختصاصی دارند. محیط‌هایی که از آنها مراقبت شده و مرتبا تحت تعمیر قرار می‌گیرند.

در درجه‌ی بعدی باید به تفاوت امکانات کمک‌آموزشی در مدارس دولتی و غیرانتفاعی اشاره کنیم. به‌خصوص برای دروسی مانند شیمی، فیزیک، علوم، جغرافی و دروس عملی، مدرسان به امکانات آزمایشگاهی و ابزارآلات کمک‌آموزشی نیاز دارند. مدارس غیرانتفاعی طبیعتا بودجه‌ی بیشتری برای فراهم‌آوری این امکانات دارند. هرچند که در مدارس دولتی نیز به‌صورت حداقلی و در حد کفایت، این موارد فراهم می‌شوند. همچنین مدارس غیرانتفاعی اغلب کتابخانه‌ها و سالن‌های مطالعه پیشرفته‌تری دارند.

به گزارش نماد اقتصاد، حال از دولت جدید توقع یک شب رسیدن به کیفیت مدارس غیر دولتی را نداریم، اما توقع بهبود کیفیت مدارس دولتی را خواستاریم.

یگانه بختیاری