نماد اقتصاد گزارش میدهد؛
سرنوشت نامعلوم تورم افسار گسیخته در کشور
به گزارش نماد اقتصاد، 3مرداد بود که تصویری از آخرین عکس دسته جمعی اعضای هیات دولت منتشر شد، انتشار این عکس همانا و داغ دل مردم تازه شدن همانا.
دولت شهید جمهوری با عنوان حمایت از فقرا سرکار آمد اما با عملکرد ضعیف در حوزه معیشت، آمار عجیبی به جاگذاشت و تورم در کشور چندین برابر شد.
به طور مثال در حال حاضر دلار ۵۷ هزار تومان ( ۲ برابر) ، گوشت ۷۰۰ هزار تومان (۷ برابر) ، مرغ ۱۰۰ هزار تومان (۵ برابر) ، تخم مرغ ۹۰ هزار تومان (۳ برابر) ، پراید ۴۰۰ میلیون تومان ( ۱۰ برابر)، مسکن هر متر مربع ۸۰ میلیون تومان ( ۲ برابر) ، سکه ۴۰ میلیون تومان (۳ برابر) شده است.
انتشار لیست تورم توسط بانک مرکزی نشان میدهد که رکورد ۸۰ ساله نرخ تورم، توسط دولت سیزدهم شکسته شده و به بالای ۵۲ درصد رسیده است.
ابراهیم رئیسی در اردیبهشتماه ۱۴۰۲ برای مهار تورم و رشد تولید دستوراتی داد که در ۱۰ بند به دستگاههای مختلف کشور تکلیف شد.
یک سال از این ۱۰ فرمان گذشته و حالا انتشار لیست تورم توسط بانک مرکزی نشان میدهد نه تنها در مهار تورم موفقیتی حاصل نشده بلکه رکورد ۸۰ ساله نرخ تورم توسط دولت سیزدهم شکسته شده و به بالای ۵۲ درصد رسیده است.
به گزارش هممیهن، این رکورد از سال ۱۳۲۲ تاکنون بیسابقه بوده است. پیش از این رکورددار تورم دولت هاشمی با ۴۹/۴ درصد تورم بود. تورم بالا در سالهای ۱۳۲۱ و ۱۳۲۲ نیز ناشی از پیامدهای جنگ جهانی دوم و اشغال ایران به دست متفقین بوده است.
آماری که به آن اشاره میشود برگرفته از جدول اعلامی بانک مرکزی است. همان مرجعی که دولت سیزدهم در ابتدای کار برای آنکه تورم دولت قبل را بالاتر نشان دهد به آن استناد میکرد؛ بنابراین هر چند براساس نرخهای اعلامی مرکز آمار هنوز تا رکوردشکنی چند گام کوچک فاصله است، اما آمار بانک مرکزی این رکوردزنی را به تصویر میکشد.
البته اعضای محترم دولت با اشاره به اینکه سال پایهی درنظرگرفتهشده در جدول بانک مرکزی ۱۳۹۵ است درحالیکه سال پایه به ۱۴۰۰ تغییر پیدا کرده، تاکید میکنند که نرخ تورم کمتر از ۵۲ درصد است. اما اگر سال پایه را ۱۴۰۰ در نظر بگیریم بنا بر نظر کارشناسان نرخ تورم در محدوده ۵۰ درصد خواهد بود بنابراین اصل موضوع تغییری نمیکند.
گفتن ندارد که شعار انتخاباتی رئیسی نصف کردن تورم در گام اول و بعد تکرقمی کردن آن بود. دو سال تلاش دولت برای تحقق این شعار منتج به کاهش سرعت رشد نقدینگی شد. بهطوریکه از ۴۲/۸ درصد رشد در مهر ۱۴۰۰ به ۲۷/۵ درصد در بهمن ۱۴۰۲ افت پیدا کرد.
همزمان درآمدهای نفتی هم در دولت رئیسی بالا رفت و به ۳۵ میلیارد دلار رسید در حالیکه درآمدهای نفتی در سال ۱۳۹۹ حدود هشت میلیارد دلار بود. قاعدتاً تحت تاثیر کاهش رشد نقدینگی و پر شدن خزانه ارزی بهعنوان دو عامل بسیار مؤثر بر نرخ تورم باید این نرخ کاهش پیدا میکرد، اما در عمل این اتفاق نیفتاد.
حال آقای پزشکیان رییس جمهور جدید کشور و برنده مسابقات انتخابی بر خلاف تفکر خیلی ها روی کار آمده و بر لزوم تناسب حقوق و تورم تأکید می کند.
گفتند حقوق باید متناسب با تورم رشد کند. نمیشود تورم ۵۰ درصد باشد؛ اما حقوق ۲۰ درصد اضافه شود. خب، عمل به این وعده، انتظار مردم از رئیسجمهور جدید است. علاوهبر این دولت جدید باید تورم را مهار کند و جلوی گرانیها را بگیرد.
در اردیبهشت 1403 محمد مهاجری، تحلیلگر مسائل سیاسی در گفت و گو با شبکه شرق اظهار داشت: بعد از دولت ابراهیم رئیسی، یک آوار بزرگ اقتصادی بر سر کشور وارد خواهد شد که آواربرداری بعد از آن، کار حضرت فیل خواهد بود.
این فعال سیاسی اصولگرا در ارزیابی عملکرد و پایبندی دولت به شعارهایی که داده است، مدعی شد: دولت سیزدهم از زمان هوخشتره تا امروز ضعیفترین دولت تاریخ ایران است.
وی گفت: آقای رئیسی قرار بود ۴ میلیون مسکن بسازد، سالانه یک میلیون اشتغال ایجاد کند، تورم را تک رقمی کند و در واقع هیچکدام از این وعده های کلان رئیس جمهور به نتیجه نرسیده چون ده ها وعده کوچک و بزرگ دیگر هم داده اند.
حال مردم ایران جز چشم انتظاری و امیدواری برای بهبود وضعیت معیشت خود چاره ای ندارند و باید دید که پزشکیان و هیات دولتش چه کاری برای مردم انجام می دهند.
یگانه بختیاری