یادداشت؛
اعتراض بازنشستهها به آپارتاید خودی و غیرخودی در سازمان تامین اجتماعی
به گزارش نماد اقتصاد، رئوف پیشدار استاد دانشگاه و روزنامه نگار در یادداشتی به نماد اقتصاد نوشت: بازنشستگان سازمان تامین اجتماعی ازحیث دریافت خدمات در دو دسته طبقه بندی شده اند. گروه اول بازنشسته هایی که در این سازمان شاغل بوده اندکه « بازنشستگان همکار» نامیده می شوند و گروه دوم سایر بازنشستگان و مستمری بگیران مشمول تامین اجتماعی، بازنشسته ها به کنایه این دو گروه را «خودی» و «غیرخودی» می خوانند و گاه نور چشمی هم می گویند چون مطابق با ماده ۶۹ آئین نامه داخلی سازمان که در سال ١٣٨۵ تصویب شده، امتیازهایی هم سطح شاغلین سازمان دریافت می کنند که شامل دیگر بازنشسته ها که اکثریت دارند، نمی شود.
نهادهای مدنی فعال حقوق بازنشستگان می گویند که این تبعیضی آشکار و مغایر با قانون بخصوص سند فرادستی رسیدگی به امور بازنشستگان است که مورد تاکید رهبری نیز قرار دارد.
بازنشستگان سازمان تامین اجتماعی در مکاتبات و حرکتهای اعتراضی خود که دیگر هفتگی شده است، بر دو مهم قانون و عدالت در دریافتی های خود اصرار دارند.
آنها می گویند که ماده مذکور باید شامل همه ی بازنشسته های تامین اجتماعی شود چون دارایی های سازمان متعلق به همه ی بیمه شدگان و به اصطلاح آورنده ها است.
سازمان تامین اجتماعی بیش از چهار میلیون بازنشسته و مستمری بگیر را تحت پوشش خود دارد.
بازنشسته ها می گویند که درابتدای ماده ۶۹ آئین نامه موصوف نوشته شده « به منظور رعایت عدالت و حفظ تناسب حقوق بین کارکنان سازمان و بازنشستگان»
خوب حال باید از دیوان عدالت و شورای نگهبان پرسید آیا عدالت برای کلیه بازنشستگان اجرا شده است یا که این عدالت انحصاری و اختصاصی و فقط مخصوص بازنشستگان خود سازمان است؟
از سازمان تامین اجتماعی نزد دیوان عدالت اداری شکایت های بسیاری طرح شده که موضوع اغلب نیز اجرایی نکردن قوانین است، از این سازمان در عین حال به عنوان یکی از ناراضی تراش ترین ارگانها وسازمانها نام برده می شود.
در اتفاقی تازه! سازمان تامین اجتماعی در تیرماه امسال حقوق بازنشستگان ومستمری بگیران را با حداقل چهار روز تاخیر شروع به پرداخت کرد که چون پرداخت ها براساس حروف الفبا است، تا روزها از ماه آینده نیز ادامه خواهد داشت.
مجید گودرزی کارشناس اقتصادی به سایت های خبری گفته است که:
سود روزانه بانکی از تاخیر پرداخت حقوق بازنشستگان برای تامین اجتماعی رقمی معادل 34 میلیارد و 833 میلیون تومان است. هرچند این مبالغ در دستگاه سازمان تامین اجتماعی با گردش بالای پول در آن ، رقمی به حساب نمی آید، اما می تواند در معیشت بازنشستگان تاثیر داشته باشد.
بازنشستگان همچنین می گویند و با استدلال حقوقی با ارجاع به تعهدات قانونی سازمان تامین اجتماعی که تعهد دارد پرداخت هایش مطابق با تورم باشد، تاکید دارند که بیمه یک صنعت اقتصادی است و هر کس باید بر مبنای میزان آورده اش، سهم دریافت کند.
دولت ها طی سالها هر کدام روی کار آمدن با دست بردن در دارایی صندوق های بازنشستگی از جمله صندوق تامین اجتماعی، این صندوق ها را به مرز ورشکستگی کشاندند و دولت، الان بزرگترین بدهکار صندوق تأمین اجتماعی است .
هیچ کیسه ای دست به نقد تر از این صندوق نبود که اعضایش برای گذران زندگی با پایین ترین کیفیت هم لَنگ هستند.
ایجــاد اصل استقلال صندوق ها و پیاده سازی طرح سه جانبه گرایی سازمان تامین اجتماعی و تقلیل نقش دولت به عنوان یک مداخله گرازسرمایه های بین النسلی تامین اجتماعی وحضورنمایندگان قانونی کارگران وكارمندان بازنشسته دولتي مشمول تامين اجتماعي درشورا، برقراری عدالت اجتماعی درتخصیص اعتبارات و سهم منابع مالی بمنظور متناسب سازی حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی همانندصندوق کشوری ازمحل منابع ودرآمدهای عمومی دولت که به آحاد ملت تعلق دارد، از جمله ابتدایی ترین خواسته های بیمه شدگان سازمان مذکور است.
بیمه شدگان تحت پوشش سازمان تامین اجتماعی بر عدم دخالت وتصرف دولت برسرمایه های صندوق تامین اجتماعی وعدم تحمیل بارمالی غير به صندوق و تسویه بدهی دولت باسازمان تأمین اجتماعی همراه باسودناشی ازخواب سرمایه وجلوگیری ازافزایش آن درسال های آتی تاکید دارند و بر این نظرند که باید درصدی از سهام هلدینگ شستا و سایر سرمایه گذاری ها به بیمه پردازان و بازنشستگان که صاحبان اصلی سازمان تامین اجتماعی دانسته می شوند، تعلق گیرد و گروه های ۲۸ گانه حمایتی ازصندوق تامین اجتماعی جدا و تامین منابع مالی آنان توسط دولت صورت گیرد.
از جمله تعهدات قانونی سازمان تامین اجتماعی، پرداخت فوق العاده مناطق جنگی وحق ایثــارگری به بازنشستگان مشمول تامین اجتماعی است.