مسیر توسعه و اولویتهای «کچاد» در حوزه ارتقای عملکرد
به گزارش نماد اقتصاد، صنایع معدنی در سراسر جهان در مسیر دستیابی به اهداف مختلفی همچون کاهش هزینهها، افزایش بهرهوری و دسترسی به ذخایر معدنی جدید، ادغامهای بزرگی را تجربه کردهاند. با تقویت بازارهای معدنی، شرکتهای معدنی فعالیتهای ادغام و تملیک (M&A) را از سر گرفتند تا توسعه را تسریع و سبد داراییهای خود را بهینه کنند.
به نظر میرسد که در ایران نیز راهبرد ارزشآفرینی در مقابل افزایش حجم، چابکسازی، تفکیک بخشها، تمرکز بر روی زنجیره ارزش و کاهش هزینهها، با بهروزرسانی پرتفوی سرمایهگذاری که امروز در اغلب شرکتهای بزرگ بخش معدن و صنایع معدنی کشور مشاهده میشود، از جمله راهبردهایی است که باید در این بخش دنبال کرد.
شرکت معدنی و صنعتی چادرملو نیز این راهبرد را در سبد سرمایهگذاریهای خود دنبال کرده و با خروج یا کاهش میزان سهامداری در برخی از شرکتها و اکتساب سهام در برخی دیگر از شرکتها، به دنبال افزایش بازدهی و مدیریت بهینه بوده است. این شرکت همچنین برنامههایی را در خصوص ادغام شرکتهای زیرمجموعه نیز به منظور افزایش حقوق صاحبان سهام خواهد داشت.
شرکت معدنی و صنعتی چادرملو بر مدار رشد
در شرایط رقابت تنگاتنگ حاکم بر اقتصاد جهانی، سازمانی موفق است که بتواند با استفاده از ظرفیتها و فرصتهای در اختیار و در زمان محدود، بیشترین تاثیر را بر شرایط حال و آینده سازمان بگذارد. درآمدزایی از طریق صادرات محصولات متکی به بخش معدن و صنایع معدنی، افزایش سهم بخش معدن و صنایع معدنی از تولید ناخالص داخلی، ارتقای فرصتهای شغلی در سطوح مختلف مهارتی و دانشی، توسعه مناطق کمتر توسعهیافته (که معادن نیز عمدتا در همین مناطق واقع شدهاند)، تقویت سرمایههای اجتماعی با اتکا به امکانات این بخش و رقابتپذیر کردن این بخش در بازارهای داخلی و جهانی، از مهمترین دلایل توسعه بخش معدن و صنایع معدنی به شمار میآیند.
شرکت معدنی و صنعتی چادرملو همواره تلاش کرده است که با رویکرد توسعه پایدار و متوازن به فعالیتهای تولیدی خود نگاه کند. این موضوع سبب شده است که «کچاد» بتواند علاوه بر تکمیل زنجیره تولید محصولات فولادی، در راستای تامین زیرساختهای ضروری توسعه از جمله آب، برق و حملونقل نیز اقدامات موثری را انجام دهد.
در چند سال گذشته، تامین پایدار سنگآهن به یکی از معضلات و گلوگاههای اصلی تحقق اهداف و برنامههای توسعه و تولید صنعت فولاد کشور مبدل شده است. از این رو، شرکت معدنی و صنعتی چادرملو با سرمایهگذاری در توسعه اکتشافات و بهرهبرداری از معادن منطقه، در مسیر توسعه بخش معدن و سپس حلقههای زنجیره فولاد گام برداشته و به منظور تحقق این اهداف نیز در حال اکتشاف و آمادهسازی منابع سنگآهن در اختیار و شناسایی ذخایر جدید سنگآهن است.
این شرکت در حال حاضر با مشارکت شرکت سنگآهن مرکزی ایران، نسبت به فعالسازی معدن «D19» اقدام کرده است و در آیندهای نزدیک، بهرهبرداری از این معدن با ذخیرهای که پیشبینی میشود به ۷۰ تا ۱۰۰ میلیون تن افزایش یابد، آغاز خواهد شد.
ذخیره سنگآهن آنومالی شماره ۱۰ در ایران مرکزی نیز در قالب قرارداد مشارکت بخش عمومی و خصوصی در اختیار شرکت معدنی و صنعتی چادرملو قرار گرفته است. ذخیره این آنومالی بر اساس مطالعات اولیه معادل ۴۰ میلیون تن سنگآهن با عیار ۴۴ درصد برآورد شده و در فاصله ۳۰ کیلومتری از مجتمع معدنی چادرملو قرار گرفته است. از طرفی، «کچاد» با توجه به نیاز به ذخایر جدید سنگآهن و تسریع در عملیات اکتشاف، راهبرد ایجاد تمرکز در فعالیتهای اکتشافی را دنبال کرده و با اکتساب ۱۰۰ درصدی مالکیت یک شرکت اکتشافی و تجهیز این شرکت به دستگاههای حفاری عمیق مواد معدنی و واگذاری عملیات اکتشافی به این مجموعه، قدمی مثبت در این زمینه برداشته است.
از سوی دیگر، سرمایهگذاریهای شرکت معدنی و صنعتی چادرملو در توسعه حلقههای زنجیره ارزش، موجب شده است تا این شرکت با کمترین دغدغه و چالش، روند تولید فولاد را دنبال کند و در زمره سودآورترین شرکتهای بزرگ صنعتی و معدنی کشور قرار گیرد. با این حال در چند سال اخیر، اغلب شرکتهای فعال در زنجیره فولاد، با ریسکها و عدم قطعیتهایی در ابعاد کلان به ویژه در بخش تامین خوراک مواجه شدهاند؛ عاملی که سودآوری آنها را به شدت تحت تاثیر قرار داده است.
در شرایطی که تامین مواد اولیه به دغدغه مهمی برای اغلب فولادسازان کشور تبدیل شده است، شرکت معدنی و صنعتی چادرملو با سرمایهگذاری در اکتشاف و تولید محصولات معدنی، مواد اولیه واحدهای فولادسازی را تامین میکند. این شرکت در سال ۱۴۰۱ با تولید بیش از ۱۱ میلیون تن کنسانتره و سهم ۲۳٫۷ درصدی از تولید این محصول در کشور، در رتبه نخست برترین تولیدکنندگان کنسانتره قرار گرفت. همچنین تولید سه میلیون و ۷۶۷ هزار تن گندله، یک میلیون و ۶۱۵ هزار تن آهن اسفنجی و یک میلیون و ۱۸۴ هزار تن شمش فولادی، از عملکرد مطلوب «کچاد» حکایت دارد.
این شرکت در سال ۱۴۰۲ با اتخاذ تمهیداتی اثربخش توانسته است که به رغم محدودیتهای اعمال شده در زمینه حاملهای انرژی، عملکرد رو به رشدی نسبت به سال ۱۴۰۱ داشته باشد. شرکت معدنی و صنعتی چادرملو در هشت ماهه سال جاری، درآمد ۳۷۳ هزار میلیارد ریالی را ثبت کرده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته (حدود ۲۷۵ هزار میلیارد ریال)، رشد ۳۶ درصدی داشته است. از طرفی، این شرکت به طور جدی اجرای طرحهای توسعه را دنبال میکند و در حال حاضر نیز ۳۵ طرح در زنجیره فولاد و طرحهای زیربنایی را با پیشبینی سرمایهگذاری پنج میلیارد یورویی در دستور کار دارد. شرکت معدنی و صنعتی چادرملو برنامههای راهبردی خود در بخش صنعت را با توجه به شرایط فعلی بر توسعه زنجیره فولاد و براساس فرصتهای در دسترس، بر توسعه زیرساختهای مرتبط و بهینهسازی سبد سرمایهگذاریهای انجام شده متمرکز کرده است.
نگاه نوآور چادرملو با احداث نوچاد
در حال حاضر بخش معدن کشور همچنان از تکنولوژی نسل ۲ و ۳ استفاده میکند؛ این در حالی است که بخش معدن در جهان برای کاهش هزینه تمام شده، به سمت تکنولوژی نسل ۴ سوق پیدا کرده است. قدیمی بودن بسیاری از تکنولوژیها و تجهیزات بخش معدن، مسئلهای است که بیتردید رقابتپذیری بخش معدن در کشور را خدشهدار خواهد کرد. در همین راستا، استراتژیهای شرکت معدنی و صنعتی چادرملو، حاکی از توجه ویژه این شرکت به بحث نوآوری است؛ به طوری که چهار استراتژی از ۱۸ استراتژی این شرکت، صرفا به چرخه نوآوری مربوط میشوند و از اهمیت بالایی برخوردارند. این راهبردها توسعه همکاری با شرکتهای دانشبنیان و دانشگاهی، بومیسازی در بخشهای مختلف، توسعه تکنولوژی و حرکت به سمت هوشمندسازی را در بر میگیرند. شرکت معدنی و صنعتی چادرملو برای تحقق این امر، اقدام به ایجاد مرکز نوآوری چادرملو (نوچاد) به منظور طراحی و توسعه اکوسیستم توسعه فناوری و نوآوری کرده است.
هدف از راهاندازی این مرکز، بررسی مسائل و چالشهای موجود در صنعت فولاد و بخش معدن از مسیر نوآوری و ایدهپردازی بوده است. از دیگر اهداف این مرکز میتوان به حمایت از شرکتهای دانشبنیان و ارائه خدمات به متقاضیان این حوزه، ارتقای قابلیت پویایی سازمانی و توانمندسازی مبتنی بر نوآوری به منظور حل مسائل شرکت، توسعه همکاریهای مرکز نوآوری با شبکه زیستبوم نوآوری و مراکز دانشگاهی در داخل و خارج از کشور، ایجاد زمینه مناسب برای بروز خلاقیت و بستری برای رشد و پرورش ایدههای نو بر مبنای دانش در قالب شتابدهندهها و استارتآپها اشاره کرد.
تامین تجهیزات و قطعات یدکی به منظور اجرای پایدار برنامههای عملیاتی استخراج و تولید، امری حیاتی است و شرکت معدنی و صنعتی چادرملو نیز با حمایت از تولیدکنندگان داخلی و تقویت توانمندی آنها و با برنامهریزی دقیق برای تامین قطعات و لوازم یدکی پرمصرف در صنعت آهن و فولاد، اقدامات ارزشمندی برای ساخت قطعات در داخل کشور انجام داده است. گفتنی است که ستاد بومیسازی «کچاد»، بیش از ۸۴۰ قطعه را در سالهای گذشته بوميسازی كرده كه این امر حدود ۲۵ ميليون يورو صرفهجويی ارزی به همراه داشته است. این در حالی است که تنها در ۶ ماهه نخست سال ۱۴۰۲، بالغ بر ۲۵ میلیون یورو یعنی به میزان کل سال ۱۴۰۱ صرفهجویی ارزی حاصل شده است.