کشف بیش از ۱.۶ همت کالای قاچاق در کمتر از ۲ هفته
به گزارش نماد اقتصاد، حمیدرضا دهقانینیا، سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در یک برنامه رادیویی در خصوص مهمترین تأثیر قاچاق کالا بر اقتصاد کشور بیان کرد: قطعاً اولین هدف قاچاقچی از دورزدن قانون، پرداختنکردن حقوق ورودی کالا است؛ بنابراین اولین نتیجه آن در کاهش درآمدهای اقتصادی کشور قابلمشاهده بوده و در گامهای بعدی نیز آثار مخرب قاچاق، بهصورت غیرمستقیم با افت تولید نمایان میشود.
دهقانینیا در پاسخ به این سؤال که آیا نتیجه اقدامات انجام شده در خصوص مبارزه با قاچاق کالا و ارز قابلمشاهده است یا خیر، توضیح داد: بهعنوان نمونه ارزش واردات تلفن همراه به کشور از سال ۹۷ تاکنون، ۱۴.۵ میلیارد دلار بوده است، قبل از اجرای طرح رجیستری، میزان واردات رسمی تلفن همراه به کشور صرفاً بین ۵ تا ۷ درصد بود؛ به عبارتی اگر طرح رجیستری به نتیجه نمیرسید تنها بابت یک کالا در بازه زمانی ۹۷ تا ۱۴۰۱، بیش از ۱۳.۵ میلیارد دلار به حجم قاچاق کالا اضافه میشد.
سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز عنوان کرد: اجرای قوانین، آییننامهها، تکالیف، دستورالعملها، ضوابط و سامانههای مبارزه با قاچاق کالا و ارز علاوه بر نتایج اقتصادی، اثر غیراقتصادی هم دارد؛ به عبارتی در زمینه واردات کالا به کشور یک نکته مهم بحث رعایت استانداردها، مجوزها، ضوابط و مقررات قانونی است؛ زیرا چنانچه کالایی مانند تلفن همراه بهصورت غیررسمی و قاچاق وارد کشور شود امکان اجرای آزمونهای استاندارد بر روی آن وجود ندارد.
هشدار مجدد سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق: آیفون ۱۴ نخرید!
سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز ضمن تأکید بر رجیستر نشدن گوشی آیفون ۱۴ به مردم هشدار داد: افراد مراقب باشند تا فریب برخی فروشندهنماها در خصوص رجیستر شدن این مدل گوشی را نخورده و هزینه گزافی برای خرید آن پرداخت کنند؛ زیرا تمام گوشیهای وارداتی از این مدل پس از شناسایی از مدار سرویسدهی و آنتندهی خارج میشود؛ چرا که ورود آنها به لحاظ قانونی امکانپذیر نیست.
۴۰ درصد از بازار تلویزیون کشور قاچاق است
در ادامه این برنامه، محمدرضا شهیدی، دبیر انجمن صنفی تولیدکنندگان صوتی و تصویری در خصوص وضعیت قاچاق کالا در این بازار گفت: کالای قاچاق علاوه بر اینکه خسارت بزرگی را به اقتصاد کلان کشور میزند، حقوق مصرفکننده را نیز رعایت نمیکند. همچنین در حال حاضر حدود ۷۰۰ هزار تلویزیون قاچاق یعنی ۴۰ درصد از بازار در اختیار متخلفین است.
شهیدی در رابطه با چرایی حجم بالای قاچاق در کشور بیان کرد: قیمت بسیاری از اقلام نظیر گازوئیل و بنزین در ایران بهشدت ارزانتر از کشورهای همسایه است و از طرف دیگر قاچاقچیان در گردش مالی هستند؛ به همین خاطر ما بهازای قاچاق خروجی، کالای دیگری نظیر تلویزیون را وارد کشور میکنند. قبل از اجرای طرح رجیستری، قاچاق تلفن همراه زیاد بود؛ اما با اجراییشدن این طرح این موضوع کنترل شد. ولی متأسفانه اکنون وضعیت مرزها بهگونهای است که قاچاقچی بهراحتی میتواند جنس قاچاق را وارد کشور کند و کنترل لازم بر قاچاق لوازمخانگی و تلویزیون صورت نمیگیرد.
تولیدکننده ۳۰ درصد بیشتر هزینه میکند اما قاچاقچی همه اینها را دور میزند!
دبیر انجمن صنفی تولیدکنندگان صوتی و تصویری با اشاره به رقابت ناعادلانه میان قاچاقچیان و تولیدکنندگان تصریح کرد: ۳۰ درصد از قیمت فروش محصولات داخلی به دولت بابت مواردی نظیر مالیات ارزشافزوده، مالیاتهای گمرکی قطعات، بیمه و … پرداخت میشود درحالیکه کالای قاچاق هزینهای ندارد و تأمین مالی آن از محل ارسال سوخت یا دارو به کشورهای همسایه صورت میگیرد و حتی حقوق گمرکی و مالیات نیز نمیپردازد.
وقتی با کالای قاچاق برخورد نمیشود، شناسه کالا به چه دردی میخورد؟
به گفته شهیدی نیاز است تا سیستم نظارتی و حاکمیتی کشور باتوجهبه مالیاتی که از تولیدکنندگان میگیرد اقدامی در جهت شناسایی و ضبط کالای قاچاق از غیر قاچاق انجام دهد و صرف موکولکردن تشخیص آن به مردم در هنگام خرید کالا کملطفی است. ۴ سال پیش با مطرحشدن تشخیص کالای قاچاق از غیر قاچاق، محصولات داخلی شناسه کالا و کد رهگیری، ولی کماکان کالای قاچاق بهوفور در بازار یافت میشود و بهراحتی و بدون مانعی کالای قاچاق قابلدسترسی است این در حالی است که متأسفانه برای تولیدکنندگان داخلی موانع زیادی وجود دارد.
وی با بیان اینکه برخی از لوازمخانگی موجود در بازار با برند کرهای، حتی بدون استعلام و اصالتسنجی کالا قاچاق محسوب میشود، اظهار داشت: در حال حاضر تشخیص قاچاق کالا برای بازرسان ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، دستگاههای نظامی، دستگاههای امنیتی و انتظامی بهراحتی قابلاثبات و ارائه است؛ چراکه حجم عظیم قاچاق کشور از طریق بستر بانکی انجام میشود؛ یعنی به طور مثال در کانالهای مختلف تلگرامی نام افراد و شمارهحساب آنها جهت واریز وجه داده میشود؛ بنابراین سؤالی که مطرح میشود این است که چرا مسئله قاچاق کالا از طریق نظام بانکی رصد نمیشود.
تقلب در قاچاق کالا
سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز در رابطه با تشخیص ظاهری قاچاق بودن اجناس در سطح عرضه تصریح کرد: همانطور که از روی ظاهر چکپول، متوجه اصل بودن آن نمیشویم و اقدامات بیشتری نیاز است تا اصالت آن بررسی شود، در مورد تلویزیونهای موجود در بازار هم، همین مسئله صدق میکند؛ زیرا این امکان وجود دارد که برخی با تعویض کابینت تلویزیون ایرانی و نصب برند غیرایرانی بر آن، تلویزیون را در برای فروش قرار دهند؛ اما آیا این کالا قاچاق محسوب میشود؟
دهقانی نیا با بیان اینکه با مشاهده برندهای کرهای در سطح عرضه نمیتوان به طور قطعی و بدون اصالتسنجی آن را قاچاق دانست، گفت: صرف دیدن کالای کرهای در مغازهها، نشانه قاچاق بودن آنها نیست؛ زیرا ممکن است کالا ایرانی باشد؛ اما با برند کرهای به فروش برسد یا حتی کالای دستدوم با تغییر کابینت بهعنوان کالای کرهای به فروش برسد.
وی ادامه داد: با حمایت تولیدکنندگان زیرساختی برای مردم جهت اصالتسنجی کالا فراهم شده است تا خریداران بدون نیاز به تکیه به صحبتهای فروشندگان، بر اساس کد شناسه کالا و شناسه رهگیری درج شده بر کالا و بستهبندی آن، نسبت به اصالت کالا اطمینان حاصل کنند.
کشف ۱۶۵۰ میلیارد تومان لوازمخانگی قاچاق در هفته گذشته
سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز با اعلام آغاز طرح شهید صدرزاده از هفته گذشته تشریح کرد: با هماهنگی ستاد مرکزی و با اجرای دستگاههای ضابط تغییرات و … در یکی از مناطق تهران ۵۱۷ انبار شناسایی و مورد هجمه قرار گرفت و در پی آن ۱۶۵۰ میلیارد تومان لوازمخانگی کشف، صورتجلسه و به مرجع رسیدگیکننده ارسال شد. این طرح در روزها و هفتههای آتی استمرار دارد و همچنین بهموازات اجرای آن در سطح عرضه و انبارها، با هماهنگی دادستانی برخی از سایتهای فروش کالای قاچاق نیز غیرفعال شدند.
ضبط کالای قاچاق چه منفعتی برای تولیدکنندگان دارد؟
شهیدی در ادامه گفتوگو ضمن تقدیر و تشکر بابت اجرای طرح شهید صدرزاده بیان کرد:، اما این مسئله دردی از تولیدکنندگان دوا نمیکند؛ زیرا اجناس ضبط شده پس از صدور حکم، تأیید قاچاق بودن اجناس و پرداخت جریمه توسط متخلفین، اصل کالا جهت مزایده به سازمان اموال تملیکی تحویل داده میشود؛ حتی ممکن است خود قاچاقچی، دوباره کالای قاچاق مورد مزایده را بخرد؛ بههرحال کالاهای قاچاق دوباره به بازار برمیگردد به همین خاطر این اقدامات هیچگونه منفعتی برای تولیدکنندگان ندارد.
دبیر انجمن صنفی تولیدکنندگان صوتی و تصویری با اشاره به ظرفیت تولید ۴ میلیون تلویزیون در سال توضیح داد: در سال گذشته تنها ۱ میلیون و ۹۰۰ هزار تلویزیون در کشور تولید شد، یعنی بخشی از ظرفیت تولید داخلی را کالای قاچاق اشغال کرده است؛ بنابراین میتوان گفت برای تولیدکنندگان فروش مستقیم کالای قاچاق توسط قاچاقچیان یا پس از گرفتن کالا و فروش آن توسط اموال تملیکی در چند ماه بعدی تفاوتی ندارد و تنها مرجع دریافتکننده وجه از قاچاقچی به دولت تبدیل شده است.
تعیین تکلیف کالای قاچاق فقط با استعلام از وزارتخانههای مربوطه
دهقانینیا در پاسخ به مسئله مطرح شده دررابطهبا فروش اجناس قاچاق توسط سازمان جمعآوری و فروش اموال تملیکی گفت: تا پیش از اردیبهشتماه سال گذشته، این اشکال وارد بود؛ ولی با لازمالاجرا شدن قانون اصلاحی مبارزه با قاچاق کالا و ارز اگر کالایی مستند بر حکم قطعی از طریق سازمان جمعآوری و فروش اموال تملیکی وارد بازار شود، باید قبل از آن چند شرط را رعایت کرده باشد؛ مانند اینکه آن کالا ضربهای به تولید داخلی وارد نکند به عبارتی کمبود آن کالا در داخل کشور محرز باشد.
وی ادامه داد: بدین منظور از دستگاههای مرتبط مانند وزارت جهاد و کشاورزی و وزارت صمت، استعلامهای لازم جهت فروش کالا در داخل بازار صورت میگیرد؛ چنانچه پاسخ استعلام منفی باشد آن کالا به داخل بازار عرضه نشده و صادر میشود یا به هر نحو دیگری تعیین تکلیف میشود. سازمان جمعآوری و فروش اموال تملیکی، اقدامی خلاف حکم صادره قاضی انجام نمیدهد و امحا، صادرات یا با فروش کالا با اخذ مجوزهای لازم صورت میگیرد.
پارادوکس رشد ۲۰ درصدی نرخ تولید لوازمخانگی با وفور اجناس قاچاق در بازار
شهیدی در پاسخ پرسش سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق در خصوص تفاوت میزان تولید امسال نسبت به سال گذشته گفت: حدود ۲۰ درصد افزایش تولید داشتیم.
دهقانی نیا با گلایه از اینکه بدون برآورد دقیق گفته میشود ۲۰ تا ۴۰ درصد بازار در اختیار قاچاق است، مطرح کرد: افزایش تولید به این معناست که اجناس تولید شده به فروش رفته و با ریال و ارز خریداری شده دوباره چرخه را از تأمین مواد اولیه، خط تولید، توزیع، بستهبندی، انبارش و … مهیا کرده است؛ نمیتوان صرفاً با دیدن بازار ادعا کرد که ۴۰ درصد بازار مملو از اجناس قاچاق است؛ اما از طرف دیگر نرخ تولید ۲۰ درصد افزایش داشته باشد و بهنوعی دراینخصوص پارادوکس وجود دارد.
سخنگوی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز با اعلام اینکه در دولت سیزدهم تعیین تکلیف کالای قاچاق نسبت به مدت مشابه در سالهای قبل ۳۱ برابر شده است، گفت: تعیین تکلیف به معنای استرداد، انهدام، امحا یا فروش کالا است که در راستای شفافیت و تسهیل صورتگرفته است. میزان قاچاق کالا در حوزه لوازمخانگی کمتر از ۲۰ درصد است که حتی در این آمار برخی از اجناس با کالای تقلبی ممزوج شدهاند.