خام فروشی خیانت است یا کشاورزی به هر قیمتی!؟
به گزارش نماد اقتصاد،” نگاه ما در کمیسیون کشاورزی این است که از تولیدکنندگان محصولات کشاورزی و صنایع تبدیلی حمایت کنیم زیرا خام فروشی سم و خیانت است.” این نقل به مضمون اظهارات رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس در گفت وگو با خبرگزاری خانه ملت است؛ اظهار نظری که گرچه پس از فرآیند تولید محصولات کشاورزی منطقی به نظر می رسد اما بایستی دید کدام کشاورزی ، با چه قیمتی و کجا؟
در شرایطی که برای تقویت موتورهای شتاب توسعه کشور، بایستی ابعاد مختلف توسعه را مد نظر داشت که مدافعان کشاورزی در دهه های اخیر به دلیل حداقل زحمت برای دولت ها ! و ارزان بودن به ظاهر کشاورزی سعی در ترویج کشاورزی به هر ترتیب ممکن داشته اند؛ حتی به قیمت استحصال آب های استاتیک زیر زمینی این سرزمین! آیا این مدل تولید و توسعه ارزان محسوب می شود؟ نابودی سرمایه ای که برای جبران آن میلیون ها سال زمان نیاز است، چه قیمتی دارد!؟ چنین نگاهی به مقوله کشاورزی که آن را با چاشنی امنیت غذایی نیز جذاب می کنند، باعث شده است امروز در نقاط مختلف کشور بنا به گفته محمدرضا عارف معاون اول رئیس جمهور بیش از یک میلیون حلقه چاه غیر قانونی آب در حال مکیدن سرمایه های نسل های بعدی باشند!؟
جشن خودکفایی گندم در دولت اصلاحات در حالی برپا شد که امروز جای جای استان فارس به عنوان قطب تولید گندم آن سال ها گرفتار رانش زمین و زمین های لم یزرع شده و تالاب هایش یا خشکیده یا نفس های آخر را می کشند! ترویج کشاورزی در دولت احمدی نژاد هم که شتاب خشکاندن فاجعه دریاچه ارومیه و دیگر تالاب های کشور را دو چندان کرد!
نگاه تک بعدی و اصطلاحا دم دستی و زود بازده به توسعه برای خلق آمارهایی از جنس تولید هندوانه و سیب! کشور را به نقطه ای رسانده است که به گفته وزیر بهداشت سالانه بیش از 50 هزار نفر در کشور به دلیل آلودگی هوا جان می دهند؛ آلودگی از جنس ریزگردهایی تولید شده از نگاه های تک بعدی توسعه در کشاورزی یا صنعت ! در حالی که کشور با ابر بحران هایی از جنیس محیط زیست و آب در کنار انرژی رنج می برد، انتظار این است که برای برون رفت از این وضع، به توسعه پایدار روی آورد.
کشت فرا سرزمینی به عنوان یک راهکار
در حالی که کشورهای مختلف از کشت فرا سرزمینی به عنوان یک راهکار برای تامین امنیت غذایی خود بهره می برند که سال گذشته عنوان شد ایران و کنیا نیز در این زمینه همکاری خواهند داشت و 20 هزار هکتار از اراضی کشاوری کنیا تحت زراعت ایران قرار می گیرند، هر چند این مهم هنوز به طور کامل عملیاتی نشده است اما به هر ترتیب کشت فرا سرزمینی به عنوان یک راهکار، امروزه در کشورهای مختلف مد نظر قرار دارد.
نگاه های امنیتی به غذا
با وجود این برخی بر این باورند موضوع خامفروشی محصولات کشاورزی که توسط رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی به عنوان “خیانت” تعبیر شده ، یکی از مسائل کلیدی در مسیر توسعه اقتصادی و پایداری امنیت غذایی کشور محسوب میشود و این مساله در سه بعد اقتصادی، اجتماعی و استراتژیک قابل بررس می دانند،
این گروه باور دارند صنایع تبدیلی و فرآوری محصولات کشاورزی میتوانند به عنوان موتور اشتغالزایی در مناطق روستایی عمل کنند، اما به این پرسش پاسخ نمی دهند که بخش هایی همچون توریسم چه میزان توسعه پایدار و اشتغال ایجاد می کنند!؟ عدد قابل ملاحظه است، نظریه پردازان توسعه پایدار میزان اشتغالزایی در بخش توریسم را تا 10 برابر کشاورزی برآورد کرده اند!
مدافعان کشاورزی به هر قیمتی، می گویند در دنیای امروز که امنیت غذایی به یک مسئله راهبردی تبدیل شده، خامفروشی محصولات کشاورزی میتواند کشور را از رقابت جهانی در این حوزه عقب نگه دارد. فرآوری محصولات نهتنها توان صادراتی کشور را ارتقا میدهد، بلکه به ایجاد ذخایر استراتژیک و تقویت قدرت چانهزنی در بازارهای جهانی نیز کمک میکند! پاندمی کرونا و شکل گیری بحران غذا در جهان تجربه ای تلخ اما بسیار عبرت آموز بود که نشان داد کم توجهی نسبت به امنیت غذایی بویژه در شرایط غیر مترقبه می تواند با تهدید زیست شهروندان به شکل گیری بحران امنیت ملی بیانجامد.
مصرف 81 درصد آب شرب کشور در کشاورزی سنتی !
در نمایشگاه بین المللی محیط زیست بود که محمدرضا عارف معاون اول رئیس جمهور از مصرف بیش از 81 درصد آب کشور در کشاورزی سنتی و غرقابی خبر داد؛ آمار حیرت آوری که خود به خوبی گویای بحران های موجود مرتبط در کشور است. در این شرایط به نظر می رسد پیش از آنکه توسعه صنایع تبدیلی در بخش کشاورزی اهمیت داشته باشد، اولویت با کشاورزی پیشرفته و گلخانه ای و کشت فرا سرزمینی است.
انتهای پیام