گشایش بیست و دومین دوره نمایشگاه بین المللی محیط زیست؛
چشم به راه عزم ملی برای نجات بخشی زیست بوم در عمق تخریب
به گزارش نماد اقتصاد، نمایشگاه محیط زیست از دهه هفتاد آغاز به کار کرده و در این دوره به ارائه راهکارهای پایدار برای حفظ محیط زیست و تبادل نظر فعالان اقتصادی اجتماعی و فرهنگی خواهد پرداخت. حضور ۲۵۰ شرکت خودرویی، پتروشیمیها، صنایع سبز، شرکتهای دانشبنیان، ۷۰ تشکل مردم نهاد و شهرداری ۵ کلانشهر کشور حضور دارند.برگزاری بیش از ۱۰۰ رویداد جانبی از جمله برگزاری ورکشاپ و پنل تخصصی محیط زیست با موضوع اقتصاد چرخشی، حفاظت از تالابها، رویکرد اجتماعی با محوریت مسئولیت اجتماعی از جمله برنامههای این دوره از نمایشگاه است.
شعار این دوره «مشارکت همگانی، اقتصاد سبز، آینده پایدار» است.
عارف: حفاظت از محیط زیست باید از حاکمیت آغاز شود
محمدرضا عارف معاون اول رئیس جمهور به چالش های محیط زیستی پیش روی کشور از جمله آلودگی هوا، فرسایش خاک، آلودگی آب و تخریب سفره های زیرزمینی، حفر بیش از یک میلیون چاه غیرقانونی، مدیریت پسماند، تغییرات اقلیمی و بهینه سازی مصرف سوخت اشاره کرد و گفت: در بسیاری از این بحران ها همانند گردوغبار و ریزگردها تسلیم هستیم و در فرسایش خاک نیز شرایط به شدت وحشتناک تر از آلودگی هواست و اثرات آن در چند قرن آینده مشخص خواهد شد و علت عدم موفقیت در طول دهه های گذشته این است که برای دیگران نسخه می پیچیم.
معاون اول رئیس جمهور در خصوص بهینه سازی مصرف سوخت گفت: شدت مصرف انرژی در ایران با هیچ کشوری در جهان قابل مقایسه نیست و هر زمان که دنبال اتخاذ اقدامات مناسب برای حل مسائل محیط زیستی بودیم با عوام فریبی جلوی کار خوب گرفته شد.
وی عنوان کرد: از ۵ میلیون هکتار تالاب ها تنها ۴۳ درصد ظرفیت دارند که این کانون گردوغبار است و حداقل حقابه تالاب ها را اختصاص ندادیم و همچنین وضعیت تالاب انزلی فاجعه بار بوده و راهی جز اندوه و گریه برای وضعیت منابع طبیعی کشور باقی نمانده است.
دکتر عارف با اشاره به رتبه ۱۰۲ ایران در زمینه کیفیت هوا و وضعیت بحرانی آب در کشور ادامه داد: در مسأله برق و گاز می توان با درخواست از مردم مسأله را حل کرد اما در ناترازی جدی آب به عنوان بحران آینده چه اقداماتی می توان اتخاذ کرد؟ و این در حالی است که سرانه مصرف کشورهای پرآب اتحادیه اروپا حدود ۱۵۰ لیتر در روز است و این میزان در کشور ما ۲۵۰ لیتر در روز می باشد که البته در جلسه ای با نمایندگان یک استان اعلام شد سرانه مصرف آب در این استان ۱۶۰ لیتر در روز است که ضمن تقدیر باید به عنوان الگویی برای سایر شهرها شود.
معاون اول رئیس جمهور ادامه داد: کشاورزی کشور به صورت سنتی و غرقابی است و ۸۱ درصد از منابع آبی صرف این نوع کشاورزی می شود که آب را با قیمت بسیار ناچیز برای تولید صیفی جات مصرف می کنیم و سپس آن محصول را به کشورهای دیگر با قیمت بسیار کمتر از قیمت تمام شده تولید هر لیتر آب صادر می کنیم.
معاون اول رئیس جمهور اهمیت فرهنگ سازی برای عبور از این چالش ها را خاطرنشان ساخت و گفت: باید با همکاری سازمان حفاظت از محیط زیست که وابسته به بالاترین مقام اجرایی کشور است یک عزم ملی با همه نهادهای دولتی و حکومتی ایجاد کرد و ابتدا دولت و حاکمیت در مسأله حفاظت از محیط زیست از خود شروع کنند.
منافع کوتاه مدت دلیل اصلی تخریب
شینا انصاری رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: صحبت از وضعیت محیط زیست چیزی نیست که بتوان به راحتی از آن عبور کرد. آلودگی شهری، کاهش منابع آب، فرسایش خاک، طوفان گرد و غبار از جمله موارد محیط زیستی است که نیاز به آگاهی جامعه دارد.
معاون رئیس جمهور تصریح کرد: اصل پنجاهم قانون اساسی به عنوان یک اصل مترقی، قانون حفاظت از محیط زیست را برعهده دارد و وظیفه جامعه، شهروندان و مسئولین در آن ذکر شده است.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت: آنچه از این عهد برمیآید، سایر قوای کشور وظایفی خطیرتر نسبت به سایر آحاد جامعه و شهروندان دارد. متفکران و متخصصان جهان از جمله دلایل آلودگی محیط زیست، فعالیت ناپایدار اقتصادی با کسب منافع کوتاه مدت عنوان کردند. همچنین بحران اقلیمی در پی سوختن سوختهای فسیلی با شرایطی که بعد از انقلاب فرانسه رخ داد، اقلیم کره زمین را با تغییراتی از جمله گرمایش کره زمین مواجه کرده است.
رئیس سازمان حفاظت گفت: ایران عزیز ما نیز از آسیب محیط زیست در امان نیست و شوربختانه به دلیل موقعیت جغرافیایی آسیبهای عمیقتری را تجربه کرده و خواهد کرد.
صندوق ملی محیط زیست چه می کند؟
امیر مهاجری تهرانی، مدیرعامل صندوق ملی محیطزیست تاکید کرد: صندوق ملی محیط زیست به عنوان نهاد مهم مالی تسهیل گر در حوزه محیط زیست با ارائه تسهیلات به متقاضیان میتواند به عنوان شتاب دهنده فناوریهای سبز و پشوانه ای برای صیانت از محیط زیست برای نسل کنونی و آیندگان نقش مفیدی را ایفا و همچنین آغازگر اقدامات تاثیرگذار در این حوزه همگام با فعالیتهای سازمان حفاظت محیط زیست باشد.
او تقویت و هدایت منابع مالی محیط زیستی و تمرکز آن در صندوق ملی محیط زیست را امری بسیار مهم در ارائه خدمات محیط زیستی در سطح کشور قلمداد کرد و بر لزوم سرعت بخشیدن به این مساله در صندوق ملی محیط زیست تاکید کرد.
انتهای پیام